Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Suriye’nin kuzeyinde hareketlilik var…

İDLİB ve HTŞ’Lİ kuzey,

İDLİB ve HTŞ’Lİ kuzey, patlamaya hazır!

Türkiye, Heyet Tahrir el Şam’ın Suriye’nin kuzeyindeki güç savaşını yakından izlerken, 3 milyondan fazla Suriyelinin yaşadığı Hatay’a komşu İdlib bölgesi is tedirgin bir şekilde bekliyor.

Suriye’nin kuzeybatısındaki rakip Suriyeli isyancı grupların, kalan son muhalif bölgede beş gün süren kanlı çatışmaları sona erdiren kırılgan bir ateşkesten bir gün sonra şiddetli çatışmalara yeniden başladığı bildirilirken, çatışmaların genişleme riskine dikkat çekiliyor. ABD, Türkiye ve diğer ülkelerin terör örgütü listelerinde yer alan ana cihatçı grup Heyet Tahrir el Şam (HTŞ), Türkiye’nin desteklediği muhalif Suriye Milli Ordusu’ndan grupları, kendi kontrol alanını genişleten bir barış anlaşmasını kabul etmeye zorlamıştı. Batılı istihbarat kaynakları ve isyancılar, HTŞ’nin, uzun zamandır kalesi olan İdlib kentinin ötesinde, Suriye’nin kuzeyinde daha geniş bir ekonomik ve güvenlik varlığı peşinde olduğunu söylüyor.

Türkiye, Heyet Tahrir el Şam’ın bu bölgede daha fazla kontrol sağlamasının, Moskova’ya, Esat rejiminden kaçan 3 milyondan fazla Suriyelinin yaşadığı İdlib bölgesine “radikal cihatçılarla mücadele” gerekçesiyle bombardımanı yeniden başlatma imkanı vereceğinden endişeli. Bu endişenin bir göçe neden olmasından da!

Reuters’a konuşan Suriyeli üç muhalif komutan, son birkaç gündür Rus savaşçıların bölgede hava saldırılarını yoğunlaştırdığını ve bu durumun, Moskova’nın, cihatçı örgütün etkili olduğu yerleri, sonuçlarını umursamaksızın vuracağının bir mesajı olarak gördüklerini söyledi.

Tamer Yazar