Suriye’nin Terör Hücreleri

Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay’da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Suriye sınırında Haziran 2021’de yakalanarak, Ankara’da, IŞİD’in “Türkiye Vilayeti” sorumlusu olduğu iddiasıyla tutuklanan Kasım Güler, ifadesinde, örgütün Türkiye’de yapılanmasını deşifre etti. Terör örgütü IŞİD’nin Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen Kasım Güler, El Bağdadi’nin örgütün yapılanmasını nasıl Türkiye’ye taşıma kararı aldığını anlattı. Güler, örgütün İstanbul’la birlikte […]

Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay’da

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Suriye sınırında Haziran 2021’de yakalanarak, Ankara’da, IŞİD’in “Türkiye Vilayeti” sorumlusu olduğu iddiasıyla tutuklanan Kasım Güler, ifadesinde, örgütün Türkiye’de yapılanmasını deşifre etti.

Terör örgütü IŞİD’nin Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen Kasım Güler, El Bağdadi’nin örgütün yapılanmasını nasıl Türkiye’ye taşıma kararı aldığını anlattı. Güler, örgütün İstanbul’la birlikte 6 ilde silah gömdüğünü söyledi.

DW Türkçe’nin ulaştığı, Güler’in toplam 74 sayfalık ifadesine göre, terör eylemleri düzenleyen IŞİD, Suriye’deki topraklarını kaybetmesinden sonra, Ebubekir El Bağdadi’nin öldürülmeden önce verdiği talimatla Türkiye’de örgütlenme kararı aldı. Bu kapsamda Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’de “dağ projesi”nin uygulanması talimatı verildi.

Örgütün “Dağ Projesi”, örgütün, Türkiye yapılanmasını buralardaki dağ çiftlik evlerine taşıyarak, “işleri” Türkiye’den yürütmek amacı taşıyordu. Örgütün “Türkiye Vilayeti Valiliği Ofisi”nin de Adana veya Osmaniye’deki kiralanacak çiftliğe taşınması düşünülüyordu.

Güler’in iddiasına göre, proje kapsamında; Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’de “Dağ Çiftlik Evi” olarak belirlenecek bir bölge, eğitim alanı olarak da kullanılacaktı. Bunun için Mersin’e gömülen silahların, Türkiye’deki örgüt mensupları tarafından alınarak, özellikle Avrupa’dan gelen militanların kırsal alanda askeri eğitime alınmaları ve sonrasında tekrar ülkelerine dönerek, gelecek talimat doğrultusunda eylem yapmaları planlandı.

Güler ifadesinde, örgütün yöneticilerinden Nusret Yılmaz döneminde çalışması yapılan ve “Dağ Projesi” adı verilen uygulamanın, Mustafa Dokumacı’nın Türkiye sorumlusu olduğu dönemde hayata geçirildiğini aktardı. Hatay’da da örgütlenme yeri olarak Amanos Dağları belirlendi. Güler, bu süreçte görevlendirilen bazı örgüt üyelerinin yakalandığını, bu nedenle çiftliklerin kurulamadığını iddia etti.

-12 İL’DE!-

Güler’in ifadesinden, IŞİD’e Türkiye’de bağlı olan gruplar da açığa çıktı. İfadede, IŞİD’in örgütlendiği 12 il olarak; Hatay, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Elazığ, Antalya, Kayseri, Adıyaman, Ankara, Konya ve İstanbul sayıldı. Bu 12 ildeki gruplarla irtibatı ise, 31 Ağustos 2020’de Adana’da tutuklanan ve bir dönem IŞİD’in Türkiye emiri olduğu iddia edilen Mahmut Özden’in sağladığı belirtildi.

Adana’da örgüte bağlı Selahattin Grubu, yakalanan örgüt mensuplarının takasında kullanmak üzere, milletvekili ve bakanların kaçırılarak Suriye ve Irak’a götürülmesini teklif etti. Ancak teklif, örgüt yöneticisi Mustafa Dokumacı tarafından kabul edilmedi.

-HANGİ GRUPLAR?-

Kasım Güler, ifadesinde, illerdeki IŞİD’le irtibatlı grupların isimlerini şöyle saydı:

Adana’da Ebu Yusuf grubu, Mahmut Özden Grubu, Tarsus Grubu, Dörtyol Grubu, Osmaniye Grubu, Antep Grubu, Urfa Cemaati Grubu, Elazığ Grubu, Antalya Grubu, Ramazan Oral Grubu, Kayseri Grubu, Ebu Eymen Grubu, Yamaçlı Grubu, Selahattin Grubu, Kebapçı Ali Hacı Grubu, Diş Doktoru Ebu Hamza Grubu, Kiremithane Grubu, Adıyaman’da İbn-i Adem Grubu, Konya’da Ebu Emir Grubu, Mütehit Grubu, Hüseyin Orakçı Grubu, Ali Mücahit Orakçı Grubu, Bilal Özbuğday Grubu, Malatya’da Bıçakcı Salih Grubu, Ankara’da emlakçı Abdulkerim Grubu, Ebu Mervan kod adlı Alpaslan Grubu, İstanbul’da Siverek Grubu.”

-SALDIRI PLANI!-

DW Türkçe’nin yayınlamaya başladığı Kasım Güler’in ifadesinden, IŞİD’in, başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile TV8’in patronu Acun Ilıcalı’nın arasında bulunduğu kişi ve gruplara saldırı planladığı anlaşılmıştı.

Tamer Yazar

Exit mobile version