1 Milyar Doları Aştı
Hatay ve diğer kentlerde Suriyeli sığınmacılar için ‘yük oldukları’ ve ‘artan nüfusları’ başlığında şikayetler söz konusu olsa da, aynı başlıkta Gazeteci/Yazar Sadi Özdemir’in paylaştığı ticari rakamlar ve veriler ise şaşırtıyor.
Hatay’dan Kilis’e, İstanbul’dan İzmir, Gaziantep ve Mardin’e, yüzbinlerce Suriyelinin yaşadığı kentler, bugün, ya kurulan ortak şirketler ya da sermaye ortaklığıyla, ciddi bir sinerji yaratmış durumda.
DÜNYA Gazetesi’nden Sadi Özdemir’in konuya ilişkin yazısına göre, Türkiye’ye yerleşen ya da sermayesini ortak yatırıma ekleyen Suriyeliler isim vermek istemiyor. Ancak anlatılan bir örnek, bu konudaki başarının da hikâyesini yazıyor.
“Suriyeli bir ortakla yola çıktık. Almanya ve İtalya’ya geçen yıl 46 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl 55 milyon dolar olacak. 450 kişilik istihdamımız var. 150’si Suriyeli, 300’ü Türk. Her şeyimiz şeffaf ve kanunlarımıza uygun yürüyor. İş fikri, Suriyeli ortaktan çıktı. Kendisi, Suriye’deyken bizden kumaş alırdı. Savaş çıkınca Türkiye’ye sığınmış, ama sermaye getirememiş. Suriye’deyken, İtalya ve Almanya’ya ihracat yapıyormuş. Çok sağlam müşterileri olduğunu, eğer tedarik ve sermaye sağlarsak, hazır giyim üretip ihraç edebileceğimizi söyledi. Alman ve İtalyan müşterilerini de ortaklığa ikna etti. Böylece bir Türk, bir Suriyeli, bir Alman ve bir İtalyan ortak olduk. Ortaklık sözleşmemizi de Alman ortak yazdı.”
Sadi Özdemir, Hatay’da son dönem ‘Suriye kaynaklı zeytinyağı’ nedeniyle yaşanan tartışmalara benzer durumlar için de dikkati çeken bir fotoğraf karesi paylaşıyor:
“Bir başka göçmen karşıtı paranoya da dış ticarette yaşanıyor. Ara sıra, ‘Suriye’nin patatesi geldi, bizim çiftçi aç kaldı!’ ya da ‘Suriye’nin zeytinyağı, yerli üreticiyi bitirdi!’ gibi haberler görüyoruz. Bunların bir kısmı elbette doğru haberler. Belli ürün gruplarında Suriye’den yüklü ithalatlar yapılıyor. Ancak, bu ithalatlar, Türkiye’nin Suriye’ye toplam ihracatıyla karşılaştırıldığında, neredeyse yok hükmünde.
Ocak-Eylül 2021’de (9 ayda) Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı 1 milyar 66 milyon doları aştı. Bu rakam, 2020’nin aynı dönemindeki 670,2 milyon dolarlık ihracata göre yüzde 59,1’lik artış anlamına geliyor. ‘Ekonomisi bitmiş Suriye bizden ne alabilir ki?’ sorusunu duyar gibiyim. Öncelikle, Suriye’de uzun süredir iç savaş ortamı yok. Terör saldırıları oluyor ve yeni çatışma riskleri tabii ki var. Ancak, biraz zamana yayılan huzur ortamında Suriye neye ihtiyacı varsa bizden alıyor.”
-Tamer Yazar-