Hatay ve diğer kentlerde son 10 yıldır yeni bir yaşam inşa eden Suriyeli sığınmacıların bir gün ülkelerine dönüp dönmeyecekleri konusu, hem yerelde hem ulusal platformlarda sık sık sorulan, ama cevapları noktasında çok da memnuniyet yaratmayan bir başlık.
Bu konudaki son açıklama, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu’ndan geldi ve sık sık başka uzmanlar eliyle dile gelen bir gerçeğin altı özenle çizildi. “Mülteci çocukların yüzde 86’sı Suriye’ye geri dönmek istemiyor ve geri dönmek konusunda kendilerini oldukça güvensiz hissediyor.”
-10 SENE OLDU!-
Suriye’deki çatışmaların bu ay onuncu yılını geride bıraktığını hatırlatan ve ülkedeki insani durumun giderek kötüleştiğini belirten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “On yıldır süren çatışmalar yüzünden Suriye halkı acı içinde. Ülkede, yaklaşık 13 milyon 400 bin kişi, her üç Suriyeliden ikisi insani yardıma muhtaç durumda. Suriye halkının yüzde 60’ı, aç kalma riskiyle karşı karşıya. Her ay Güvenlik Konseyi toplanıp Suriye’deki insani durumu tartışıyor. Her seferinde bu rakamlar daha da artıyor. Her bir rakam, bir insanın hayatını temsil ediyor” dedi.
-GERİ DÖNÜŞLER!-
400 bini aşkın Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Hatay’ı da yakından ilgilendiren açıklamalara ev sahipliği yapan toplantıda konuşan isimlerden biri de, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu oldu. “Suriye’nin savaş öncesi nüfusunun yüzde 60’ından fazlası evlerini terk etmek zorunda kaldı” diyen Sinirlioğlu, “Yarım milyondan fazla insan öldü. Suriyelilerin yüzde 80’inden fazlası yoksulluk içinde yaşıyor. Mülteci çocukların yüzde 86’sı Suriye’ye geri dönmek istemiyor ve geri dönmek konusunda kendilerini oldukça güvensiz hissediyorlar. Her ay en az 2 yardım çalışanı ve 8 sağlık personeli öldürülüyor. Suriye halkının yüzde 56’sı, sağlık tesislerinin yakınında yaşamaktan korkuyor. Çünkü bunlar düzenli olarak Esat rejimi ve destekçileri tarafından hedef alınıyor” dedi.
Tamer Yazar