Korona zamanlarında, evde ekmek yapmayı öğrendik. Ama öğrendiğimiz en güzel ve en anlamlı şeylerden biri de, paylaşmak ve dayanışma içinde bu zor günleri atlatmaya çalışmak oldu. Bu keyifli örneği omuzlayanların Hatay adresinde mi? “Ununuz mu var? Beraber ekmeklerimizi üretip paylaşabiliriz” diyen Hatay Dayanışma Ağı’nın emekçi kadınları duruyor.
“Kim derdi ki, evde ekmek yapacağım!” Bu ifade, bir Antakya Gazetesi okurunun bizlerle paylaştığı, korona günlerinde değişen hayatlarımıza dair sayısız örnekten sadece bir tanesi. Zira paylaşılan son verilere göre, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle “evde kal” çağrısına uyanların kendi ekmeğini yapmaya başlamasıyla, perakende maya talebi, Mart’ta bir önceki aya göre tam 6 kat, ekmek yapma makinesine olan talep de yüzde 1500 artmış.
-KADINLAR-
Ekmeğin, günlük beslenme içerisindeki öneminden hareket eden Hataylı kadınlar ise, bu süreci bir ‘dayanışma’ ağına çevirmiş durumda. Kendilerini “Hatay Dayanışma Ağı” olarak ifade eden emekçi kadınlar, Antakya’dan Defne’ye, tandırlarda pişirdikleri ekmekleri ailelerle paylaşma geleneğini sürdürüyor.
Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
“Hatay Dayanışma Ağı’nın Tandır Dayanışması kapsamındaki yeni durağı Defne oldu. Defne/Değirmenyolu Mahallesi’nden, dostlar, dayanışmaya ses verdi ! Tandır ekmeklerini hep birlikte üretip, hep birlikte paylaştık.
Tüm halkımıza çağrımızdır. Dayanışmayı büyütelim. Bu süreçte hepimizin yapabileceği bir şeyler var. Mahallelerimizde Tandır Dayanışması’nı örelim. Bizlere ulaşın! Hep birlikte tandır ekmeklerini yapıp dağıtabiliriz.
Ununuz mu var? Beraber ekmeklerimizi üretip paylaşabiliriz. Bulgurunuz mu var? Birlikte pişirip dağıtabiliriz.
Korona, dayanışmamızdan güçlü değil. Dayanışma yaşatır!”
-EMEĞE SAĞLIK-
Hatay Dayanışma Ağı’nın başlattığı Tandır Dayanışması’nı sosyal medya üzerinden izleyen diğer kadınlar ise, yaratılan ‘birliktelik’ ruhu için teşekkür ederken, şunları söylediler:
K.O. >> Bende garip bir alışkanlık oldu bu! İlla ki her gün kontrol ediyorum onları, ‘acaba bugün neredeler, yaptıkları ekmekleri bu defa hangi mahallelerde dağıtıyorlar’ diye. Açıkçası, kadınların olduğu her yerde çiçek açıyor, umut açıyor, hayat keyifli bir gülümseme oluyor yüzlerde. İyi ki varlar.
N.Z. >> Tandırda pişen ekmekleri, onların özenle paketlendikleri anları, ardından poşetlenen onca ekmeğin evlere taşınma hikâyesini izlemek, okumak, inanılmaz. Lütfen kendilerine dikkat etsinler. Çünkü hayata çok güzel şeyler katıyorlar.
A.Ş. >> 1 Mayıs’ın emekçileri arasındalar. Günleri kutlu olsun, emekleri bereketli olsun.
Tamer Yazar