Tapu Kadastro Bölge Müdürü Tamer Taşkıran: “Arşivimizdeki belgeler, sadece Türkiye’nin değil, geçmişte Osmanlı toprağı olup da günümüzde bağımsızlığını kazanan 26 ülkenin de kayıtlarını kapsamaktadır.”
Tapu Kadastro Teşkilatı, kuruluşunun 174.yıldönümü sevinci yaşıyor. Tapu Kadastro Bölge Müdürü Tamer Taşkıran, pandemi koşulları nedeniyle sınırlı kutlama yapabildikleri 174. Yıldönmümü ile ilgili şu bilgiyi verdi:
“İki asra yakın bir zamandan bu yana mülkiyetin teminatı olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz, merkez ve taşra teşkilatımızda; 24 Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğümüz, 973 Tapu Müdürlüğümüz, 81 Kadastro Müdürlüğümüz ile ülkemizin tüm il ve ilçelerinde, yılda 10 milyona yakın işlem hacmi ve yaklaşık 30 milyon vatandaşımıza hizmet sunan ve bugün 174. kuruluş yıldönümünü kutlayan köklü bir kurumdur.
Taşınmazlara ilişkin mülkiyet bilgilerini devlet güvencesi altında muhafaza etme, güncelleme, taşınmazlara yönelik politikalar belirleme ve yönetme konularında lider Kurum olma vizyonumuzla, vatandaşlarımıza, 174. yılımızda da en kaliteli hizmeti sunmaya devam ediyoruz.
Bilgi teknolojilerini en iyi kullanan kurum ödülüne sahip Genel Müdürlüğümüz; Web-Tapu, Tapu Takas, E-Haciz, E-terkin, Parsel Sorgulama, E-Randevu, Türkiye Tapu, 3 Boyutlu Kadastro gibi projelerle vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet sunmak için altyapısını geliştirmeye devam etmektedir. Toplamda 158 adet istasyon ile 10 binin üzerinde kamu ve özel sektör kullanıcısına hizmet verilmektedir. Kurumumuz bünyesinde, son teknoloji ile donatılmış, Dijital Hava Kamerası olan iki adet uçağımız ile fotogrametrik haritalar üretilmektedir. Ayrıca Ortofoto haritalar; coğrafi bilgi sistemleri, kentsel dönüşüm, afet yönetimi, kent bilgi sistemleri gibi mühendislik projeleri için önemli bir altlık oluşturmaktadır. Harita Bilgi Bankası Sistemi sayesinde, meta verilere, ilgili kurumlarca internet üzerinden erişim sağlanarak, mükerrer harita üretiminin önüne geçilmektedir.
Osmanlı Devleti, resmi belgeleri muhafazaya büyük önem vermiştir. Arşivimizdeki belgeler, sadece Türkiye’nin değil, geçmişte Osmanlı toprağı olup da günümüzde bağımsızlığını kazanan 26 ülkenin de kayıtlarını kapsamaktadır. Bu itibarla, sahip olduğumuz arşiv varlığımız, millî olduğu kadar milletlerarası bir önem ve değer de taşımaktadır.
TARBİS Projesi ile 26 ülkeye ait 25 milyon civarında Osmanlıca tapu kaydının çevirisi yapılmış, 3 milyon pozdan oluşan mikrofilme alma ve dijitalleştirme işlemi gerçekleştirilmiş, tüm bu çalışmalar, yerli ve yabancı çok sayıda araştırmacının hizmetine sunulmuştur.
Bugün, kuruluşunun 174. yıldönümünü kutlayan Tapu ve Kadastro Teşkilatımızın gelişimine ve büyümesine katkı sunan tüm çalışanlarımıza ve halkımıza şükranlarımızı sunarız.” -Selvi Günay-