Hatay üzerinden Avrupa’ya mı?
Suriye’den yasa dışı yollarla getirdikleri tarihi eserleri Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde satmaya çalışan 3 şüphelinin gözaltına alınması, savaşın yaşandığı coğrafyadaki talanı bir kez daha ortaya çıkardı.
2011’de başlayan iç çatışmalar ve ülkenin neredeyse tümüne yayılan bir iç savaş… Şam yönetimine karşı ayaklanan ve silahlanan grupların Suriye’de yarattığı zararın ‘talan’ halinde ilerlediği tarih ve kültür emanetleri başlığı, ülkedeki çatışmaların Suriye’ye eklediği belki de en ciddi maliyet! Amerikan Foreign Policy Dergisi’nin buna dair eski tarihli bir haberinde ifade edilen, “Eserlerin dönemi olduğu önemli değil. Yalnızca kaç para ettikleriyle ilgileniyorum” cümlesi, tarih kaçakçılarının bu coğrafyadaki trafiğinin en özet hali olmalı!
Hatay ise bu trafiğin ana noktası olmayı sürdürüyor! Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmış Suriye’ye dair son habere konu olan Hatay’da, yasa dışı yollarla bu ülkeden getirdikleri tarihi eserleri (balta ucu, bronz çan, sikke, el yazmalı Tevrat, Picasso imzalı resimler ve daha fazlası) 5 milyon liraya satmaya çalışan 3 şüphelinin gözaltına alınması buna dair!
Öyle görülüyor ki, savaşın bitimi sonrasında, ülkeden kaçırılan tarihi ve kültürel eserlerin tespiti oldukça uzun bir zaman alacak. Tespitin ardından bu eserleri bulmak ve geri getirmek de!
-Tamer Yazar-