Tarihi uzun çarşı esnafı kaderine terk edildi

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından hasar gören uzun çarşıda esnaf yaralarını sarmaya çalışıyor. Çarşı içinde kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan çarşı esnafı, yaşadıkları sorunlar sebebiyle  adeta kaderleriyle  başbaşa bırakıldıklarını söylüyorlar. Depremden kısa süre sonra az hasar gören iş yerlerine dönüp şehri kalkındırmak için çabalayan esnaf tarihi çarşıda elektrik ve su sorunu yaşıyor. Elektrik kesintilerinin en az […]

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından hasar gören uzun çarşıda esnaf yaralarını sarmaya çalışıyor. Çarşı içinde kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan çarşı esnafı, yaşadıkları sorunlar sebebiyle  adeta kaderleriyle  başbaşa bırakıldıklarını söylüyorlar.

Depremden kısa süre sonra az hasar gören iş yerlerine dönüp şehri kalkındırmak için çabalayan esnaf tarihi çarşıda elektrik ve su sorunu yaşıyor. Elektrik kesintilerinin en az haftada 3 gün yaşandığını, diğer kalan günlerde de sürekli kesinti yaşadığını aktaran esnaflar elektrik kesintisinin yanı sıra su sorunu da yaşandığını belirtti. Antakya Belediyesi ekiplerinin sorunun çözümü için  her gün gelip kazı yaptığını fakat su sorunun çözülmediğini ifade ettiler. Yaşanan su sorunun hijyen ve temizlik problemi yaratığını belirten esnaf, bu sorunun daha ciddi sağlık sorunların yol açabileceğini belirtti. Yıkım çalışmalarının ise düzensiz olmasından şikayet eden esnaf  yıkım sırasında çıkan toz nedeniyle çarşıda zaman zaman nefes almakta zorlandıklarını söyledi.

Dükkanlar ağır hasarlı

Çarşı içinde 15 yıllık esnaf olan Erkan Meryem; Çok iş yapma derdinde olmadıklarını sadece çarşıda bulunan dükkanlarının açık kalmasını istediklerini ifade etti. Esnafın çoğunun dükkanlarının ağır hasarlı olduğunu ama bu konuda yetkililerin bir adım atmaması nedeniyle esnafın bir şekilde dükkanını açtığını söyleyen Erkan Meryem;  ” buradaki dükkânların yüzde 80’i  ağır hasarlı. Baktılar yetkililer çözüm üretmiyor, onlar da dükkanlarını, tarihi çarşıyı yaşatmak için hasarlı şekilde açtılar. Yıkılan dükkanların molozları ise yerinde bırakıldı” diye konuştu.

Yetkililerin tarihi çarşının önemine vurgu yapmasına rağmen sorunların çözümüne ilişkin adım atılmadığını da vurgulayan Erkan Meryem ”Esnaf olarak çarşının 5 etapta yenileceği söylentisini duyduklarını fakat çarşı esnafının durumunun belirsiz olduğunu ifade etti. Çarşıda bulunan esnafın bu inşaat süresince başka bir yere mi taşınacağını yoksa inşaat bitene kadar bekletilip ardından mı dükkanlara yerleştirileceği belirsizliğinin hâkim olduğunu ifade eden Meryem, bu konunun açığa kavuşturulmasını istedi. Dükkânı yıkılan esnaf ne yapacağını bilmiyor. Bazı yıkılan dükkanlar eski kroki de yeşil alan olarak görünüyor. Onlara ne olacak bilinmiyor” ifadesini kullandı. (İlyas Yiğit)

Exit mobile version