Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarım ‘alarm’ veriyor!

“Yedi bölgede dört mevsim boyunca taşa eksen bitecek ‘buğday’ bile

“Yedi bölgede dört mevsim boyunca taşa eksen bitecek ‘buğday’ bile ithalat listesinde” diyen Çalışkan, “Muz cumhuriyeti olmadığımızı birileri ne zaman fark edecek” diye sordu.

Türkiye tarımının ‘alarm’ verdiğini söyleyen, Saadet Partisi GİK Üyesi Dr. Necmettin Çalışkan, “Neler ithal etmiyoruz ki? Ukrayna’dan mısır, Fransa, Rusya, İngiltere, Ukrayna ve Hırvatistan’dan arpa, Mısır ve Uruguay’dan pirinç… Konuya vakıf bir dostumuz aktardı… Türkiye, kuru çay üretiminde Hindistan, Çin, Sri Lanka ve Kenya’dan sonra dünyada üretimde beşinci sırada yer almasına rağmen 23 ülkeden çay ithal ediyor.
Ayrıca Hindistan, ABD, Çin, Pakistan, Özbekistan ve Brezilya’dan sonra üretimde yedinci sırada bulunan Türkiye, Çin’den sonra dünyanın ‘en büyük ikinci pamuk ithalatçısı’ durumunda” dedi.
Türkiye’deki tarımın iyi yönetilemediğine işaret eden Çalışkan’ın buna dair en net tespiti ise buğday noktasında… “Daha da ötesi, yedi bölgede dört mevsim boyunca ayrıca taşa eksen bitecek ‘buğday’ bile ithalat listesinde. Saymakla bitmez…” diyen Çalışkan, bu konudaki tespitlerini şöyle sürdürdü:
“Tunus’tan da zeytinyağı ithalatı haberini aldık. Dünyanın sayılı önemli zeytin üreticisi ülkemizin Tunus’tan zeytinyağı ithal edecek olması tam bir skandal. Muz cumhuriyeti olmadığımızı birileri ne zaman fark edecek?”
-İŞSİZLİK VE TARIM-
Türkiye’de en çok mezun veren fakültelerin başında gelen Ziraat Fakültesi mezunlarının boş gezdiğini söyleyen Çalışkan, “İşsizlik had safhada, elin çiftçisine istihdam sağlıyoruz” derken, sözlerini şöyle noktaladı:
“Bu duruma bir son vermek gerekiyor. Kısa, orta ve uzun vadeli programlarla üretim politikasına geçmek gerekiyor. Tüketime dayalı anlayıştan üretime geçmeli, toprak sahibi olan değil, alın teri döken üretici desteklenmeli, girdi fiyatları düşürülmeli, vergiler azaltılmalı, üretimin önündeki engeller kaldırılmalı, uzun vadeli kalıcı politikalar üretilmeli, üretici teşvik edilmeli ve doğru yönlendirilmelidir.”-Tamer Yazar-