Tarım Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulundu

Kesim öncesi hayvanlar strese sokulmamalı Hatay Tarım ve Orman Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle dikkat edilmesi gereken hususları tek tek sıraladı. Hayvanların sağlıklı ve besili olması, çok zayıf, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde […]

Kesim öncesi hayvanlar strese sokulmamalı

Hatay Tarım ve Orman Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle dikkat edilmesi gereken hususları tek tek sıraladı.
Hayvanların sağlıklı ve besili olması, çok zayıf, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı olan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya aşırı duyarsız olan, şişlik ve ödemi olan hayvanların kurban olarak kesilmemesinin gerekliliğini belirten Tarım Müdürlüğü yetkilileri, damızlık değerini kaybetmemiş olan dişi ve gebe hayvanların kesiminin Bakanlıklarınca yasaklandığını, bu hayvanların kesiminin yapılmamasının önemine vurgu yaptı.
Sığırların 2 yaşını doldurmuş olmasının, hayvanların kulaklarının küpeli olmasının gerekliliğini belirten yetkililer, şu uyarılarda bulundu: “İl içinde nakledilen büyükbaş hayvanların pasaportları, küçükbaş hayvanların nakil belgeleri, iller arasında nakledilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanların ise bu belgelerle birlikte veteriner sağlık raporu olmalı. Kurbanlık hayvanlar; şehir ve kasabalarda kesimhane ve kombinalar ile kurban komisyonunun belirlediği yerlerde, köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçesinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesilmeli, cadde sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmemeli.
Kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmamalı, kedi ve köpek gibi sokak hayvanlarına verilmemeli ve sakatatlar çöpe atılmamalı, başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, tuberkuloz, gibi hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) hastalıklar yönünden önem arz etmekte olup atıklar ve sakatatlar toprak içine derince gömülerek imha edilmeli.
Kesilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpesi ve pasaportlar ile koyun-keçi türü hayvanlara kulak küpeler, TÜRKVET veri tabanından düşümlerinin yapılması için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmeli. Kurbanlık hayvan satış yerlerinde kurbanlık olarak sığır cinsi hayvan satan yetiştiriciler veya celepler; sattıkları hayvanlara ait pasaportun kendilerinde kalacak satıcı ile ilgili kısmına ‘Kurbanlık olarak satıldı’ ibaresini yazarak pasaportun bu kısmını İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim etmeli.
Kesimden önce kötü muamele ve stres faktörlerine maruz kalmış, yorgun hayvanlardan elde edilen etlerin kalitesi düşecek ve uzun ömürlü olmayacağından, kesim öncesi kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden, uygunsuz taşıma şartlarından ve hareketlerden kesinlikle kaçınılmalı, kesim öncesi yorgun olan hayvanlar dinlendirilmeli ve kesimden önce 6 saat boyunca hayvana yem verilmemeli.
TÜRKVET’te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Bakanlığımızca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Bununla birlikte Bakanlığımızca söz konusu hayvan bilgilerinin sorgulanabileceği ‘HaySag’ isimli Android/İOS mobil uygulama geliştirilmiş olup PlayStore ve AppStore’dan indirilebilir.
İlimiz Kurban Hizmetleri Komisyonunca kurban satış ve kesim yerleri belirlenmiş olup, bu satış ve kesim yerleri Müdürlüğümüzde görevli veteriner hekimlerce kontrol edilecek ve kesim yerlerinde nöbetçi veteriner hekimlerce sağlık hizmeti verilecektir.” -Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version