17 çiftçiye bahçe tesis etmeleri için 6600 adet fidan dağıtıldı
Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Atıl Toprak Kalmasın; Goji Berry ile Canlansın” adlı projesi kapsamında Defne, Antakya, Altınözü, Belen ve Yayladağı İlçelerinde toplamda 17 çiftçiye, 30 dekar alanda bahçe tesisi edebilmeleri için 6600 adet Goji Berry (Kurt Üzümü) fidan dağıtımı gerçekleştirdi. Defne İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen fidan dağıtım törenine İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, İl Müdür Yardımcısı Avni Hatay ve Defne İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt katıldı.
-Hedef, sosyal refahı sağlamak-…
Uygulanan projede, uygun iklim özelliklerine sahip ilçelerde 15 çiftçiye 1 dekardan az 5 dekardan fazla olmamak üzere, toplamda 30 dekarlık alanda bahçe tesisi hedeflendiği, ancak çiftçi taleplerinin fazla olması ve daha fazla alanda yetiştiriciliğin artması için, 17 çiftçiye 30 dekar alanda toplamda 6600 Goji Berry (Kurt Üzümü) fidanı dağıtıldığı belirtildi.
İl Müdürlüğü’nün Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi koordinatörlüğünde hazırlanan 2021 Tarımsal Üretimin Artırılması Projeleri, İl Müdürlüğü’nde görevli proje koordinatörleri Ziraat Mühendisi Arzu Kurt ve Ziraat Yüksek Mühendisi Haluk Sert tarafından, İlçe Müdürlüğü personeline yapılan toplantı ile anlatıldı. Ayrıca “Atıl Toprak Kalmasın; Gojiberry İle Canlansın” adlı projesi kapsamında eğitim yapıldı, Goji Berry Yetişticiliği lifleri hazırlanarak çiftçilere dağıtıldı. Uygulanmakta olan projelerin İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından takibi yapılarak, sürdürebilirliğinin gerçekleştirileceği bildirildi.
Bakan Pakdemirli’nin talimatları doğrultusunda, her karış toprağın ve özellikle tarımsal üretime elverişli olmayan atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılarak ekonomik olarak değerlendirilmesinin hedeflendiği belirtilirken, şunlara değinildi:
“İl Müdürlüğümüz koordinesinde, bölgesinde örnek teşkil edecek, tercihen bayan ve örnek çiftçiler seçilmiştir. Yıllık bakım ve hasat işlemleri dışında fazlaca ek girdi istemeyen kurt üzümü yetiştiriciliği, sosyal refahı sağlama niteliği taşımaktadır. Bu proje, kentsel yaşamın zorlukları içerinde kalan ve çalışma olanağı olmayan, kırsalda toprağı bulunduğu halde kullanma pratiğini geliştiremeyenleri toprakları ile tekrar buluşturacaktır. Bu durum öncelikle, şahsın kendisine ekonomik ve psikolojik yararlar sağlayacağından, sosyal etkileri de pozitif yönde olacaktır. Verimsiz arazilerin işlenerek veya yüksek maliyetli tarımsal faaliyet yerine düşük maliyetli kurt üzümü bahçesi kurularak, tarımsal üretiminin arttırılması amaçlanmaktadır. Atıl kalan, işlenebilir arazilerin ekonomiye kazandırılmasına katkısı olacaktır.”
-Dünyada ve Türkiye’de Goji Berry üretimi-
Bilindiği üzere kurt üzümü üretimi, en fazla Çin’de yapılmaktadır. 2016 yılı verilerine göre, Çin’de 82.000 hektarlık alandan 95.000 ton kurt üzümü üretilmiştir. Ülkemizde üretilen toplam kurt üzümü meyvesi miktarı hakkında resmi kayıt bulunamamıştır. Bununla birlikte, şu ana kadar ulaşabildiğimiz kurt üzümü yetiştiriciliği yapan girişimci çiftçilerden elde edilen bilgilere göre, kurt üzümü yetiştiriciliğine son 3–4 yıl içinde başlanmış ve bitkinin uyumu noktasında başarı sağlanmıştır. Ancak bu bitkinin ekim alanlarının oldukça sınırlı olduğu görülmektedir. (Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2019)
Goji Berry, ilk yılında az miktarda olsa tadımlık meyve verir. Meyve ağacı, 5. yılında tam verime geçer ve ağaç başına 8-10 kg yaş meyve verir. Yaş/ kuru meyve oranı %25-30 arasındadır. Yani 4 kg yaş meyveden 1 kg kuru meyve elde edilir. 5 yıllık tam verim cağındaki bir bahçeden, dekara yaklaşık 600-700 kg kuru meyve beklenmektedir. Günümüz koşullarında, 1 kg kuru meyvenin fiyatı yaklaşık ortalama 60-65 TL’dir. -Mehmet Özgün-