Tarım Sayımı Yapmayı Bırakmışız!

Türkiye’nin 2001 yılından itibaren tarım sayımı yapmadığı ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP’li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta Bakan Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜÎK) ve Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) arasında, başta mevcut idari kayıtlarda kapsanmayan tarımsal işletme ve arazilerin tespiti olmak üzere, tarım sayımında izlenecek yol haritası ve kurumlar […]

Türkiye’nin 2001 yılından itibaren tarım sayımı yapmadığı ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP’li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta Bakan Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜÎK) ve Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) arasında, başta mevcut idari kayıtlarda kapsanmayan tarımsal işletme ve arazilerin tespiti olmak üzere, tarım sayımında izlenecek yol haritası ve kurumlar arası rol ve sorumluluk paylaşımına ilişkin işbirliği çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Bakan Şimşek, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her 10 yılda bir yapılması tavsiye edilen Genel Tarım Sayımının, 2016-2025 yıllarını kapsayan on yıllık program dönemi için alt çalışmaların ise sürdüğünü, tamamlanmasının akabinde sayımın yapılmasının planlandığını bildirdi.

Ülkemizde nüfus ve sanayi alanında üretilen istatistiklerde idari kayıtların yoğun bir şekilde kullanılmakta olduğunu anlatan Bakan Şimşek, geleneksel nüfus sayımı ve sanayi sayımının artık yapılmadığını anımsattı.

Bakan Şimşek, “Bu nedenle tarım alanında da 2001 Genel Tarım Sayımından bugüne, idari kayıtlara dayalı bir tarım istatistikleri sisteminin kurulması çalışmaları önceliklendirilmiştir. TÜÎK ve TOB, 2016-2025 yıllarını kapsayan Dünya Tarım Sayımı Programı içinde ülke şartlarına en uygun yöntemin tespit edilerek tarım sayımının yürütülmesi için hazırlık çalışmalarına devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Tarımda planlama ve öngörü için tarım sayımının önemli olduğunu anımsatarak, “Halen verilerin önemli bölümü olasılıklar dikkate alınarak belirlenmektedir. Gerçekçi bir sayım TÜİK tarafından bir an önce yapıp, veriler kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Tarımda yaşanan sorunların bir nedeni sağlıklı veriler olmamasıdır. Ülkede bağ ve bahçe olarak görülen çok yer bu özelliğini yitirdiği halde bağ bahçe olarak görülmektedir.1980 yılında 28 milyon hektar olan tarım arazisi bazı kaynaklarda 23 milyon hektar olarak yer alırken bazı kaynaklarda 1980 yılı verilerine rastlanmaktadır. Tarımda yaşanan sorunlarda veri yetersizliği sürekli sorun oluşturmaktadır. Masa başı değil alanda sayım sağlanmalı” diye konuştu.

Exit mobile version