Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri, tarımsal üretimdeki son durumu ve süt sektörüne yönelik beklentilerini basın açıklamasıyla değerlendirdi.
Bayraktar, mayıs ayında 35 üründen 22’sinde fiyat artışı, 12’sinde fiyat düşüşü olduğunu belirtti. En fazla fiyat artışının yüzde 34,7 ile havuçta görüldüğünü ifade etti. Ayrıca, üretici ile market arasındaki en yüksek fiyat farkının yüzde 293,9 ile kuru incirde olduğunu vurguladı.
Fiyat artışlarına dikkat çeken Bayraktar, özellikle kuru incir, limon, salatalık, elma ve kuru soğan gibi ürünlerde belirgin fiyat farkları olduğunu söyledi. Örneğin, üreticiden 115 liraya alınan kuru incirin markette 452 lira 99 kuruşa satıldığını aktardı.
Ayrıca, gübre ve mazot fiyatlarındaki artışın devam ettiğini belirten Bayraktar, mazot fiyatlarının yıllık bazda yüzde 109 arttığını ifade etti. Tarımsal girdi fiyatlarındaki bu artışların tarım sektörünü olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Tarımsal üretimdeki son duruma da değinen Bayraktar, bitkisel üretimde artış beklenirken hububat üretiminde azalış yaşandığını ve bu durumun özellikle buğday ekim alanlarında belirgin olduğunu belirtti.
Son olarak, süt sektörüne yönelik de değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, süt fiyatlarının belirlenmesinde yem fiyatlarının kontrol altına alınması gerektiğini ve küçük aile işletmelerine destek sağlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, çocukların sağlıklı beslenmesi için süt ve süt ürünlerinin öneminin altını çizdi ve okul sütü programlarının önemine vurgu yaptı. -İlyas Yiğit-