Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tarımsal SİT” oldu

Tarım Uzmanları, 1 cm. toprağın 1000 yılda oluşabildiğine dikkat çekti

Tarım Uzmanları, 1 cm. toprağın 1000 yılda oluşabildiğine dikkat çekti
Hatay’da, Amik ve Arsuz’da 110.000 Hektar Alan Koruma Altında
Hatay ilimizde, Amik ile Arsuz’da toplam 110.000 hektarlık alan korumaya alındı. Bu alanlarda her türlü yapılaşma yasaklandı.
Hatay İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, ilimizdeki 2 büyük ovanın ‘koruma alanı’ olarak belirlendiğini duyurdu.
Hatay Tarım İl Müdürlüğü’nün konuyla ilgili açıklamasında, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. Maddesi kapsamında; tarımsal potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalar, kurul veya kurulların görüşü alınarak, Bakanlığın teklifi veya Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ olarak belirlenir hükmü gereğince, ilimizde büyük ovalar ile ilgili çalışmalar başlatıldığı hatırlatıldı. Tarım İl Müdürlüğü’nün konuyla ilgili açıklamasında şöyle denildi:
“İlimizde sınırı çizilen ve Bakanlığımız tarafından kontrol edilen 105.387 hektar alanın Amik Ovası, 4.597 hektar alanın ise Arsuz Ovası olarak Toprak Koruma Kurulu tarafından Büyük Ova Koruma Alanı olarak sınır tespiti yapılmıştır.
Toprak Koruma Kurulu’nun uygun görüşü üzerine, konu Bakanlar Kurulu’nda görüşülmüş, 21.01.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile de her iki ova da Büyük Ova Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir.
Ovaların sınırları içerisinde yer alan onaylı imar planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibarıyla ilgili mevzuat uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanlar için alınmış kararlar geçerliliği koruyacak olup, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu doğrultusunda alınan bu kararla, artık bu alanların tarım dışı kullanılması ile getirilen kısıtlamalar ile amaç dışı kullanım önlenecektir.
Amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu tarım toprakları zamanla yok olmaktadır. Oysaki 1 cm toprağın yaklaşık bin yılda oluştuğu göz önüne alındığında, bu konudaki önleyici çalışmaların önemi ortaya çıkıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen Amik ve Arsuz Ovası, artık ‘tarımsal sit’ gibi korunacaktır. Böylelikle, tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlemiş olacağız.
Tarım topraklarının bitkisel üretim amacı dışında kullanılması anlamına gelen tarımsal amaçlı yapılar da, ova bütünlüğünü korumak amacıyla ova sınırı dışına yönlendirilecek. Ova içindeki arazilerin tarım dışı amaçlı kullanılmayacağı kabulünden hareketle, tarım arazilerinin spekülatif olarak yatırım amaçlı alınıp satılması önlenerek zorunlu olarak tarımsal üretimde kullanılması sağlanacaktır.”
-Cemil Yıldız-