Tartışmaların merkezinde İdlib de var…

Bölgede birikenlerin göç senaryosu da… Emekli Büyükelçi, CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, “İdlib’e, Rusya desteğiyle Suriye tarafından başlatılacak bir operasyonun ülkemiz açısından çok ciddi sonuçları olacağını hiçbir şekilde görmezden gelemeyiz” diyerek, olası göç riskine işaret etti. Hatay’a komşu Suriye kenti İdlib, TBMM’de sert tartışmaların gölgesinde kabul edilen ‘tezkere’ başlığında sık sık gündeme geldi. Konuşmalarda, bölgedeki […]

Bölgede birikenlerin göç senaryosu da…

Emekli Büyükelçi, CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, “İdlib’e, Rusya desteğiyle Suriye tarafından başlatılacak bir operasyonun ülkemiz açısından çok ciddi sonuçları olacağını hiçbir şekilde görmezden gelemeyiz” diyerek, olası göç riskine işaret etti.

Hatay’a komşu Suriye kenti İdlib, TBMM’de sert tartışmaların gölgesinde kabul edilen ‘tezkere’ başlığında sık sık gündeme geldi. Konuşmalarda, bölgedeki dinamiklerin kırılganlığına işaret edilirken, olası bir askeri operasyonun sonuçlarına ve oluşabilecek göç riskine de işaret edildi.
Bu konuda konuşan isim, Emekli Büyükelçi, CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz oldu. “İdlib’e, Rusya desteğiyle Suriye tarafından başlatılacak bir operasyonun ülkemiz açısından çok ciddi sonuçları olacağını hiçbir şekilde görmezden gelemeyiz” diyen Ünal Çeviköz, “Bugün, Rusya ve Suriye, Türkiye’nin 2018 yılından beri yerine getirmemek maksadıyla türlü bahaneler uydurduğu, M4 ve M5 Karayollarının çevresinin radikal ve terörist unsurlardan temizlenmesi için gerekli operasyonu kendileri gerçekleştirmeye hazırlanıyorlar. Herkes kollarını sıvamış, bekliyor. Böyle bir harekât başladığı takdirde, Türkiye’ye doğru yeni bir göç dalgasının başlamayacağına da kimse inanmıyor” şeklinde konuştu ve Hükümet üyelerini de bu konuda uyardı.
-ŞAM’A İŞARET!-
Hatay ve diğer kentlerde yerleşik bir hayata geçen milyonlarca Suriyeli sığınmacının ‘geri dönüş’ ihtimalinin, Ankara ve Şam arasındaki yakınlaşma ile mümkün olabileceğine işaret eden kesimler noktasında da duran Emekli Büyükelçi Çeviköz’un tavsiye de bu yönde oldu:
“Bakın, size izlenmesi gereken politikanın ne olduğunu anlatalım… Suriye’de, Birleşmiş Milletlerin tanıdığı ve meşru olarak gördüğü Esad yönetimiyle diplomatik ilişki kurulmalıdır. Esad’ın, kendi ülkesinde toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve siyasi birliğini kurabilmesi için kolaylaştırıcı olunmalıdır.”
-GÖÇ SORUSU!-
CHP Meclis Grubu’nun, “Suriye-Irak Tezkeresiyle İlgili 14 Soru” başlıklı hazırladığı notta cevap beklediği sorulardan biri de bu yönde oldu:
“Tüm bu yaşananlar sonrasında; Suriye’den Türkiye’ye yönelik olası yeni göç dalgasına karşı sınırlarımızı nasıl koruyacağız? Hangi tedbirleri uygulayacağız? Bir planınız var mı?”
-HAYIR OYU!-
Tezkere oylaması öncesinde kısa bir not paylaşan, Hatay kadın siyasetinin önemli isimlerinden, HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Muhalefet, tarihi bir sınavla karşı karşıya! Ya tezkereye destek vererek iktidarın ömrünü uzatacak, Türkiye halklarına yaşattığı acıların sürmesine neden olacak ya da savaşa karşı çıkarak, değişimin ilk adımını atacak!” dedi. -Tamer Yazar-

Exit mobile version