Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tartışmaların odağındaki İdlib’de

Zeytin hasadı, Zeytinyağı üretimi

Zeytin hasadı, Zeytinyağı üretimi …

Hatay’da sık sık tartışma konusu olan Suriye zeytini ve zeytinyağı konusunda, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ilindeki çiftçiler yoğun bir mesai içinde. Bölgedeki çiftçiler, temel geçim kaynağı olan zeytinin hasadına başladı. Zeytin hasadı, çatışmaların ara ara devam ettiği bölgede ‘her şeye rağmen’ devam eden hayatın da bir karşılığı.

“İhracat” kaydıyla Türkiye’ye getirilen, ancak iç piyasaya sürüldüğü tartışmaları geçmiş senelerde de devam eden Suriye kaynaklı zeytinin hasadı ve zeytinyağı üretimi, Hatay’a komşu, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ilinde devam ediyor.

Suriye zeytini ve zeytinyağının en önemli üretimi alanı olan İdlib’de, 128 bin hektar ekili zeytin ağacı bulunuyor. Bu zeytin ağaçlarının bir bölümü, İdlib’in güneyinde, askeri muhaliflerle Esad rejimi güçleri arasındaki cephe hattında.

-GEÇİM KAYNAĞI-

Zeytin yetiştiriciliği, bölgedeki çiftçilerin geçim kaynaklarının başında geliyor. Ancak zorlu şartlar altında mahsullerini toplamaya başlayan çiftçiler, ağaç budama ve nakliye gibi masraflara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki artışın da kazançlarını olumsuz etkilediğine dikkati çekiyor. Geçen yıla nazaran bu yıl rekoltede artış bekleyen çiftçiler, zeytin ve zeytinyağını yurt dışı pazarına ulaştırmak için bölgedeki yetkililerden destek bekliyor.

-ÇALIŞMAK RİSKLİ-

Cephe hattında zeytin ağaçları bulunan Hüseyin Halid, yaptığı açıklamada, hasada başladıklarını, mevsimin bu yıl daha iyi olduğunu söyledi. Her ağaçtan 10-16 kilogram arasında zeytin topladıktan belirten Halid, “(Cephe hattında) Burada çalışmak riskli. Esad rejimine ait tanklar saldırı düzenliyor. Saklanmak zorunda kalıyoruz. Saldırı bittikten sonra tekrar çalışmaya devam ediyoruz. En son, oğlum ve yeğenim ölümden son anda kurtuldu” dedi.

-DAHA VERİMLİ-

Çiftçi Muhammed El Hamid de zeytin toplarken saldırılara maruz kaldıklarını belirterek, özellikle insansız hava araçlarının bölgeyi terk etmediğini söyledi.

Bakımı yapılan zeytin ağaçlarının verimli olduğunu dile getiren El Hamid, “Zeytin toplamada ve lojistikte sorunlar yaşıyoruz. Zeytin hasadı, bu yıl geçen yıla göre daha verimli. Geçen yıl, bir ağaçtan yarım çuvaldan az toplayan, bu yıl bir çuval topluyor” diye konuştu. Tamer Yazar / AA