Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerini bu yılın ilk dört ayında (Ocak-Şubat-Mart-Nisan) 6 milyon 400 bin 957 kişi ziyaret ederken, bizler, Asi Nehri’nin tabanında ortaya çıkanlara ilgisiz kalan kent idarecilerine sormaya devam ediyoruz.
Roma İmparatorluğu’nun eşsiz emanetlerine ev sahipliği yapan ender şehirlerden biri olan Antakya, Hatay genelinde kazı çalışmaları süren ve tespit edildiği halde toprak altında tutulmaya devam edilen eserleriyle de bu zenginliğine daha fazlasına katma, bunu yaparken de, rekabet ettiği diğer illerle arasındaki mesafeyi kapatma hedefinde.
Çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2018’in ilk 4 aylık verilerine göre 830 bin 588 kişiyle Topkapı Sarayı Müzesi en çok ziyaret edilen müze konumunda. Ayasofya Müzesi’nin ziyaretçi sayısı ise 775 bin 161 olarak kayda geçti. Konya’daki Mevlana Müzesini 717 bin 158 kişi ziyaret ederken,
Denizli’deki ünlü Pamukkale Ören Yeri’ni 371 bin 282 kişi, İzmir’deki Efes Ören Yeri’ni 346 bin 821 kişi
Nevşehir Göreme Ören Yeri’ni 279 bin 230 kişi, Çanakkale’deki Troia Ören Yeri’ni 142 bin 618 kişi, Antalya’daki Aspendos’u 87 bin 786 kişi, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni ise 80 bin 902 kişi ziyaret etmiş. Hatay mı? Listede yok! Peki, niye yok, soralım mı? Sorarken de, eldekileri sorgulayalım!
-NEHİR YATAĞINDA!-
Bugünlerde, suları çekilen ve Antakya kent merkezinden geçtiği noktalarda nehir yatağı ortaya çıkan Asi’ye bakanlar, geçen sene gördükleri ‘SÜTÜN BAŞI’na ek olarak, üzerinde ‘ÇİZGİ’ halinde bir ‘OYUK’ bulunan büyük ebatta kesme izliyor. İzlerken de, ‘bunlar sıradan taşlar’ diyen yetkililerin söylemlerine karşın, bir uzman görüş tarafından kamuoyunun bilgilendirilmesini talep ediyor.
Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan bir turizmci şunları söyledi:
“Geçen seneyi hatırlıyorum. Sanırım o sütün başı denen şey de hala orada. Ne olduğu belli olmadı. Çıkarılma teşebbüsü de! Normal şartlarda bu durum için ‘inanılır gibi değil’ derdim ama, burası Türkiye! O yüzden inanılır… Ama bu son taşlar da ilginç. Üzerinde çok düzgün bir kesik var, oluk gibi. İnsan merak ediyor, hiç mi sorgulanmaz böylesi bir görsel! Valisi’nden Kültür Müdürü’ne, sahi kimse mi merak etmez?”
Biz de soralım mı? Ne Müze idarecilerinin ne de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün her hangi bir açıklama yapmadığı bu konuda Sayın Hatay Valisi bir şeyler yapılması için ‘TALİMAT’ verir mi? -Tamer Yazar-