Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tatlı Su Midye Kabuğu ve Külünden Çimento projesine TÜBİTAK desteği

Kısa adı İSTE olan

Kısa adı İSTE olan İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Şereflişan’ın yürütücüsü olduğu proje TÜBİTAK 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenmeye hak kazandı.

İSTE’de Doç.Dr. Hülya Şereflişan’ın“Tatlı Su Midye Kabuğu ve Külünün Çimento Katkı Malzemesi Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması” projesinin kabulünün mutluluğunu yaşanıyor. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Şereflişan’ın projesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Umur Korkut Sevim ve Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Kerim Emre Öksüz ise araştırmacı olarak yer alacak.
TÜBİTAK tarafından Kabul edilen bu proje ile Deprem bölgesinde yıkılan ve ağır hasar gören binalardaki en temel sorunlardan biri olan beton kalitesini ele alacak olan proje ile beton bileşenleri arasında en pahalı malzeme olan çimentonun ağırlıkça (kütlece) bir kısmı yerine midye kabuğu ve midye kabuğu külü kullanılarak daha ekonomik, yüksek mekanik özelliklere ve düşük geçirimliliğe sahip çimento bazlı kompozit malzemeler üretilmesi amaçlanıyor.
İSTE Rektörü Prof.Dr. Tolga Depçi, Doç. Dr. Hülya Şereflişan ve ekibini tebrik ederek proje ile ilgili şunları söyledi:
“Depremin oluşturduğu hasarların sebeplerini tespit etmek ve yıkıcı etkilerini azaltacak önlemler ile ilgili çalışmalar yapmak bilimin lokomotifi olarak üniversitelerin sorumluluklarından biridir. Bu sorumluluk bilinciyle projeler hazırlayan, çalışmalar yapan, çalışma sonuçlarını cömertçe paylaşan İSTE Ailesi, tüm imkanlarıyla çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Daha nice proje kabulleri ile bölgemize ve ülkemize katkı sunmaya devam edeceğiz”.

Şereflişan’ın ilk buluşu değil

İSTE’de görevli Doç. Dr. Hülya Şereflişan’in Depreme karşı dayanıklı beton imalatını destekleyen bu projesi ilk buluşu değil. Doç.dr. Şereflisan daha önce de birçok yeniliğe imza atmış bir bilim insanı. Doç.ŞEREFLİSAN; 4-5 yıl önce de çoğunluğu sivrisinek gibi haşereleri yiyerek beslenen kurbağaları üretmek, beslemek için özel bir yem üretti,kurbağa üretim tesisi kurdu. Şereflişan’ın ‘Pelet’ dediği bu yemi kurbağalar yedi. Bu aynı zamanda “Türkiye’de bir ilk” oldu.  -Yusuf Cemil Karaçay-