Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TBMM Yapay zekayı araştırsın

Yeşil Sol Parti Diyarbakır

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo yapay zekanın ortaya çıkardığı riskleri tespit etmek gerekli yasal altyapı çalışmalarını oluşturmak amacıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

Cupolo önergenin gerekçesinde yapay zekanın  dünyada devrim yaratmaya devam ettiğini ancak , yapay zekayı çevreleyen en önemli endişelerden birinin etik olduğunu belirterek “Makineler, insan davranışlarını ve karar verme süreçlerini taklit ettikçe, hesap

verebilirlik ve önyargı soruları ön plana çıkıyor. Yapay zeka sistemleri, toplumsal önyargıları

sürdürebilir ve işe alım uygulamalarından ceza adaletine kadar çeşitli alanlarda ayrımcılığı

pekiştirebilir. Yapay zeka algoritmalarındaki şeffaflık ve açıklanabilirlik eksikliği, niyetleri ve

eylemlerinin etik sonuçları hakkında şüphe uyandırıyor. Güvenlik açısından, YZ hem güçlü bir müttefik hem de tehlikeli bir düşman olabilir. Yapay zeka güdümlü siber saldırılar, yanlış bilgilendirme kampanyaları ve kimlik hırsızlığı potansiyeli çok büyük görünüyor. Ayrıca, YZ ‘nin hızlı büyümesi silahlanmaya yol açabilir, otonom silahları minimum insan müdahalesi ile ölüm kalım kararları verebilen hale getirebilir, küresel ölçekte ciddi etik ve güvenlik endişelerini artırabilir” görüşünü dile getirdi.

Sosyal alanda yapay zekanın, etkileşim ve iletişim kurma şeklini önemli ölçüde değiştirdiğini savunan Ceylan Amca Cupolo gerekçede şu görüşlere yer verdi:

Sosyal medyanın ve yapay zeka güdümlü içerik öneri sistemlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte bireyler, görüş kutuplaşmasını sürdürerek yankı odalarına giderek daha fazla hapsoluyor. Ayrıca, yapay zeka destekli sosyal robotlar, kamusal söylemi manipüle edebilir ve halkın duyarlılığını etkileyerek demokratik süreçlerin bütünlüğünü tehlikeye atabilir. Yapay zekanın ekonomi ve istihdam üzerindeki etkisi inkar edilemez. Otomasyon, üretkenliği ve verimliliği artırırken, aynı zamanda birçok geleneksel rol için işten çıkarma tehdidini de beraberinde getiriyor. Yapay zeka sektörlere nüfuz ettikçe, yapay zeka ile ilgili becerilere sahip olanlar ile olmayanlar arasındaki genişleyen gelir farkı, toplumsal istikrar için bir sorun teşkil ediyor.Yapay zeka devlet işleriyle kesiştiğinde risk daha da artar. Yapay zekanın gözetleme, sansür ve kitlesel manipülasyondaki potansiyel suistimali, otoriter rejimlerin muhalefeti bastırmasına ve bireysel özgürlükleri dizginlemesine yol açabilir. Ayrıca, ülkeler arasında ortaya çıkmakta olan yapay zeka silahlanma yarışı, kontrolsüz yapay zeka gelişimi ve bunun feci sonuçlara yol açma potansiyeli hakkında endişeleri artırıyor.

Yapay Zeka nedir

Yapay zeka, insan zekasına benzer şekilde problem çözmeye, öğrenmeye, planlama yapmaya ve karar vermeye yönelik algoritmalar ve teknikler içeren bilgisayar sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesidir. Yapay zeka, bilgisayarların insan benzeri akıl yürütme, algılama, tanıma, konuşma, anlama ve hatta yaratıcılık gibi birçok yeteneği geliştirmelerine olanak tanır.

Yapay zeka t 1956’da ilk kez bir konferans sırasında tanımlandı. O zamandan beri, yapay zeka araştırmaları hızla gelişti ve günümüzde, finans, tıp, savunma, ulaşım, müzik alanında kullanılıyor