Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaşanan son gelişmelerle partilerin sandalye dağılımında önemli değişiklikler meydana geldi. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde dört CHP milletvekili, kendi illerinde belediye başkanı olarak seçilerek görevlerine başladı. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal’ın belediye başkanı olmaları sonucu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin milletvekili sayısı 129’dan 125’e düştü.
Öte yandan, Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) yeniden katılımıyla MHP’nin meclisteki sandalye sayısı 50’ye yükseldi. Ayrıca, Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in vefatı ve Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesi de meclis kompozisyonunu etkiledi.
Bu gelişmelerle birlikte TBMM’de toplam milletvekili sayısı 594’e indi. Adalet ve Kalkınma Partisi 265 sandalye ile en büyük grup olmaya devam ederken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi 57 sandalye ile izlemekte. Diğer partilerin sandalye sayıları ise şöyle: İYİ Parti 38, Saadet Partisi 20, Demokrasi ve Atılım Partisi 15, Yeniden Refah Partisi ve Hür Dava Partisi 4’er, Türkiye İşçi Partisi, Demokrat Parti ve Emek Partisi 3’er, Demokratik Bölgeler Partisi 2 ve Demokratik Sol Parti 1 sandalye ile temsil ediliyor. Bağımsız milletvekillerinin sayısı ise 5 olarak kaydedildi.
TBMM’deki bu yeni dağılım, siyasi dinamikleri ve meclis çalışmalarını önümüzdeki dönemde nasıl etkileyeceği merak konusu olmaya devam ediyor. – Mehmet Durmaz-