Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tek bir şehir içinde…

İki Şehir Olanlar Hatay,

İki Şehir Olanlar

Hatay, İstanbul ve Şanlıurfa, Türkiye’de Suriyeli Sığınmacı nüfusunun en fazla olduğu 3 şehir. Ancak nüfusun fazla olması sorunlar listesini de artırıyor ve dikkati çeken asıl sorun da, aynı şehir içinde ‘iki şehir’ olarak yaşayan topluluklar şeklinde beliriyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından gündeme alınan, Suriyeli Sığınmacıların kalabalık olduğu kentlerde oluşan ‘gettolaşma’ masaya yatırıldı. Gerçekleşen toplantıda, yaşanan sorunun, kendi içinde, birbirinden ayrı ve kendi sınırları içinde yaşayan iki şehir yarattığına dikkat çekilirken, yerel idarecilere ciddi sorumluluk düştüğü ifade edildi, sihirli kelime ise ‘uyum’ olarak seslendirildi.
Antakya özelinde, ‘belediyeler ne yapabilir?’ sorusuna da cevap olan tespitler şöyle:
“Yerel yönetimler ve sivil toplum diyaloğunun güçlendirilmesi, iki kültür arasında oluşan önyargının kırılmasında etkili olabilir. Bu bağlamda, bulunduğu yörede kanaat önderi olan mahalle muhtarları ile aynı mahallede toplum lideri olarak bilinen Suriyeli kanaat önderi ile düzenli aralıklarla toplantılar yapılarak, temel sorun oluşturan noktalar değerlendirilebilir, iki kültür arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi sağlanabilir. Sivil Toplum Kuruluşları (STK) da bu sürece toplumsal hizmet programları aracılığıyla çeviri hizmetleri sunarak katkıda bulunabilirler.”
3 Milyon 630 bin 767 Suriyeli sığınmacının olduğu Türkiye’de (Hatay’da bu rakam yaklaşık 5 yüz bin), mevcut nüfusun ‘kalıcı’ bir kimlik yarattığının kabul edilmesi gereğinden yola çıkan katılımcılar, verdikleri ortak mesajla da buna dair politikaların üretilmesinin önemine işaret ettiler. -Tamer Yazar-