Tektonik göllerin yer kabuğu hareketi sonrasında oluşan çanaklardaki su birikmesiyle ortaya çıktığını aktaran Ercan Aksoy, deprem ile tektonik göller arasında sıkı bir ilişki olduğunu ve 6.8 büyüklüğünde gerçekleşen Elazığ depreminin bu ilişkiyi kanıtladığını söyledi. Ercan Aksoy “Elazığ depremi bu ilişkinin ne denli güçlü olduğunu kanıtladı. Hazar Gölü de tektonik bir göl ve 2020 Elazığ depreminden saatler önce gölde tam 14 santimetrelik bir yükselme meydana geldi.” dedi. 6 şubat depreminde ise tektonik göllerin su seviyesinin kayıt altında olmadığını ancak Adıyaman’da bulunan Azaplı gölünde ciddi oranda gözle görülür şekilde bir su artışı yaşandığını ve göl suyunun tarım arazilerine kadar ulaştığını belirtti.
Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy : “Anlık ölçmelerde görüyoruz ki depremden yaklaşık 3 saat önce hızlı bir yükselme başlıyor ve bu yükselme şöyle; bu kadar geniş bir alanda 14 santimetreyi buluyor. Yani bu çok hızlı. Kısa süreli seviye değişmelerine bakacağız ama anlık yani şimdi mevsimsel olarak azar azar bir yükselme var sürekli bu bir belirti değil. 3 saatte 5 saatte yükseliyorsa bunun bir sebebi olmalı, biriken enerji kayalarda küçük çatlaklar oluşturuyor ve o çatlaklardan yeraltında akifer dediğimiz su depolarından yer üstüne doğru çok büyük miktarlarda sular geliyor” dedi. -Yusuf Cemil Karaçay-
Tektonik göllerdeki su artışı depremin habercisi mi?
Jeoloji mühendisi Ercan Aksoy Tektonik göller ile depremin bağlantısı olabileceğini söyledi. Tektonik göllerde yaşanan su seviye artışının depremin habercisi olduğunu belirten Aksoy Fay hattı üzerinde bulunan bütün tektonik göllerin incelenip, gözlemlenmesi gerektiğini belirtti.