Solğun, öğrenme kayıplarının uzaktan eğitimle telafi edilemeyeceğini söyledi
Türk Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Ömer Solğun, en büyük temennilerinin bütün kademelerde yüz yüze eğitime geçilmesi olduğunu, çünkü öğrenme kayıplarının uzaktan eğitim ile telafi edilmesi mümkün olmadığını bildirdi.
Eğitimde fırsat eşitsizliğinin bu kez uzaktan eğitim faaliyetinde kendini gösterdiğini söyleyen Solğun, “Mart ayında ilk vakanın çıkmasının ardından okullarımız kapandı. 23 Mart tarihinde de Milli Eğitim Bakanlığı öncelikle EBA TV üzerinden daha sonra da internet tabanlı canlı ders anlatımı ile uzaktan eğitim faaliyetini başlattı. Biz her zaman şunu söyleriz: Bu kadar kısa sürede 18 milyon öğrencimize hitap eden uzaktan eğitim faaliyetini hayata geçirmiş olmak gerçekten başlı başına takdiri hak eden bir gayrettir. Ancak unutmamalıyız ki, hiçbir uzaktan eğitim faaliyeti yüz yüze eğitimin karşılığı olamaz.
Her öğrenci bilgisayar imkanına sahip olmalı …
Bu süreçte uzaktan eğitimde eksiklikler tabi ki oldu. Özellikle internet tabanlı canlı ders anlatımında başta erişim sıkıntıları olmak üzere yaşanan sorunlar vardı. Canlı ders anlatımı başladığında aslında eğitimde fırsat eşitsizliği gözler önüne serilmiş oldu. Evet, yıllardır sosyo-ekonomik durumdan dolayı bölgeler arasında eğitimde fırsat eşitsizliğinden bahsediyoruz. Ama bu kez eğitimde fırsat eşitsizliği canlı ders anlatımıyla birlikte sınıflara kadar girmiş oldu. Bakanlığın bu eksikleri hızla gideriyor olması lazım. Bu noktada yapılması gereken, her öğrencimizin bilgisayar imkânına sahip olmasını sağlamaktır. Bakanlık ayrıca uzaktan eğitim sürecinde tüm öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz internet sağlamalıdır. Ayrıca sendika olarak Adana Lokalimizi EBA Destek noktası olarak kullanıma açtık. Buradan da vesile olanlara teşekkür ediyorum. Bu tür pansuman tedbirler önemlidir” dedi.
Salgın kontrol edilebiliyorsa yüz yüze eğitime geçilmeli …
Her türlü tedbir alınarak, kontrol sağlanarak, bir an önce yüz yüze eğitimin başlamasının gerekliliğine değinen Solğun şunları dile getirdi: “Her türlü tedbir alınarak, kontrol sağlanarak, bir an önce yüz yüze eğitimin başlanması gerekiyor. Bilindiği gibi, şu anda 1, 2, 3, 4, 8 ve 12. Sınıflar da seyreltilmiş şekilde yüz yüz eğitime geçirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamayla iki hafta süre ile takip edileceğini, bu sürede covid riski kontrol edilebilir düzeyde tutulur ise diğer kademelerde de yüz yüze eğime geçilebileceği söyledi. Eğer ki salgını kontrol edilebiliyor ise yüz yüze eğitime devam edilmelidir. En büyük temennimiz bütün kademelerde yüz yüze eğitime geçilmesidir. Çünkü öğrenme kayıplarının uzaktan eğitim ile telafi edilmesi mümkün değil.”
Köy okullarında öğretmen ihtiyacı giderilmeli …
Köy okullarının açılmasıyla öğretmen ihtiyacının daha da artacağını söyleyen Solğun, “Öğretmen açığının hızlı bir şekilde giderilmesi gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu yönetmelik değişikliği ile köy okulları açılması için yeni bir zemin sağlandı. Daha önce 10 öğrenci sınırı var idi ama şu an valilik kararı ile 5 öğrenci dahi olsa köy okulu açılabilecek. Pandemi döneminde doğru olan karar da budur. Bu durum da, var olan öğretmen ihtiyacımız daha da artacaktır. Dolayısıyla köy okullarının açılmasıyla daha da artan öğretmen ihtiyacı ivedilikle giderilmelidir” dedi.
-Mehmet ÖZGÜN-