Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Temizlik Güzel de…

Can Yeleği Nerede? Hatay

Can Yeleği Nerede?

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süredir Asi Nehri’nde teknelerle gerçekleştirilen ‘temizlik’ çalışmalarında dikkati çeken bir durum, izleyenleri de, ‘tedbir neden alınmıyor’ diyenleri de rahatsız ediyor. Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekiplerin neden ‘can yeleği’ giymediklerini tam da bu noktada soralım mı?

Asi Nehri’ndeki su akışını ‘temiz’ bir hale getiren Hatay Büyükşehir Yönetimi, son dönemde, sandal ve tekneler yardımıyla nehir yüzeyinde bulunan kirlilikle de mücadele ediyor. Ancak bu mücadele, beraberinde bazı tartışmalı görüntüleri de beraberinde getiriyor.
Hollanda’da yaşayan Antakya’lı bir okurumuzun bizlere buna dair yazdığı bir mesaj, dikkati son dönemde Asi Nehri’ne veren birçok kişinin de benzer şeyler düşündüğüne işaret etti. Söylenen mi?
“Amsterdam’da, bugün Venedik’ten daha fazla kanal olduğunu biliyor muydunuz? Aslında bir kanallar şehri demek yanlış olmaz. Asi Nehri’ne kirli diyenler haklı olmasına haklı da, her sene Amsterdam’daki o güzelim kanallardan o kadar çok metal atık çıkıyor ki! En çok da bisiklet! Biliyorum, şaka gibi, ama gerçek. Tabi asıl konumuz bu değil, ki net olan bir şey var ki, dünyanın her yerinde yaşadığı şehri kirleten insanlar bulmak mümkün. Asi Nehri’ndeki kirlilik ayrı bir durum tabi, ama… Geçen, su sümbüllerinin temizliğini yapan bir tekneyi izledim. İçinde belediye çalışanları, nehrin önemli bir kısmını kaplayan bu bitkileri toparlamaya çalışıyorlar. Bildiğim kadarıyla, Asi tabanı öyle temiz bir nehir yatağına sahip değil. Çünkü kuruduğu zamana denk gelmiştim. Oldukça çamur ve balçık olmalı! Anlayacağınız, derin bir nehir ve yüzme bilmiyorsanız, düşmeniz hayati bir tehlike yaratabilir! Doğru mu? O zaman merak ettiğim şeyi sizlerin aracılığıyla sorabilir miyim?
Temizliği yapan belediyenin hangisi olduğunu bilmiyorum, ama… Oldukça küçük bir teknede, en az 3-4 kişi ilerliyor, bu temizliği yapabilmek için. Ellerinde, uzun saplı fileli bir şeyler tutuyorlar. Bazıları ayakta, hareketli bir şekilde o küçük sandal bozması şeyde ilerliyorlar. Emeklerine sağlık, ama… Bu durum aklıma Hollanda’daki belediyenin yaptığı temizliği getirdi. Bir kere şunu sormak lazım, o arkadaşlara! O küçük deniz taşıtına bu kardeşlerimizi bindiren arkadaşlara! Belki çalışanlarınız ‘yüzme’ biliyor! Belki de bilmiyor! Sordunuz mu? Aslında sormanıza bile gerek yok! Bugün şehirlerarası yolculuk yaparken bile, görevli gelip ’emniyet kemerinizi bağlar mısınız’ diye soruyor. O zaman buradaki sorulacak olanı anladınız!
Sahi, bu küçücük teknedeki bu belediye çalışanları neden ‘can yeleksiz’? Gerek mi görülmedi? Gerek görüldü de, can yeleği mi yoktu? Vardı da, ‘taksa ne olur takmasa ne olur’ mu dendi? Demem o ki, madem güzel bir şey yapıyorsunuz… Kuralına göre yapın! Örnek olun! Ama insan sağlığını da hayatını da riske atmayın.
Geçen bu manzarayı izlerken, bunu kendi kendime tekrar etmişim… Yanımdaki bir adam ‘düşse ne olur ki, çekip çıkarırlar’ dedi. Bunu söylerken de o kadar rahattı ki! Belki de kurumsal rahatlık da bundan kaynaklı! Kim bilir…”
-İŞ GÜVENLİĞİ-
Eleştirilerin yoğunlaştığı noktada Hatay Büyükşehir Belediyesi Yönetim tarafından önceki gün paylaşılan bilgide,
“Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Asi Nehri’nde temizlik çalışmalarına devam ediyor” denilirken, bizler de, benzer kaygıları ve sık sık Büyükşehir bünyesinde gerçekleştirilen ‘Temel İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi’ noktasında yapılması gerekenleri hatırlatalım mı? Amacın, iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili temel kavramlar konusunda farkındalık oluşturarak, iş güvenliği ile ilgili mevzuatı tanıtmak olan bu tür eğitimleri pratiğe geçirmenin önemli olduğunu da…  -Tamer Yazar-