TEPAV’dan 81 İl Analizi…

Kadın Dostu İlçeler “Karşılaştırmalı Olarak Türkiye’de Kadın Dostu İlçeler” Raporu’nu tamamlayan TEPAV, 81 İl’de kadının ‘eşitlik’ temelinde nerede olduğunun fotoğrafını netleştirdi. Peki, “Belediyelerin Stratejik Planlarında kadın kelimesi ne kadar yer alıyor?” sorusunda, Hatay adına biz neresindeyiz, biliyor muyuz? Kadın-Erkek eşitliğini sağlamaya yönelik politikaların ve önlemlerin, merkezden çok yerel düzeyde üretilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülke geneline […]

Kadın Dostu İlçeler

“Karşılaştırmalı Olarak Türkiye’de Kadın Dostu İlçeler” Raporu’nu tamamlayan TEPAV, 81 İl’de kadının ‘eşitlik’ temelinde nerede olduğunun fotoğrafını netleştirdi. Peki, “Belediyelerin Stratejik Planlarında kadın kelimesi ne kadar yer alıyor?” sorusunda, Hatay adına biz neresindeyiz, biliyor muyuz?

Kadın-Erkek eşitliğini sağlamaya yönelik politikaların ve önlemlerin, merkezden çok yerel düzeyde üretilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülke geneline yayılması bağlamında önemli. Bu kapsamda, yerel düzeyde kadına yönelik oluşturulan politikaların ölçülmesi, değerlendirilmesi, izlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sunması açısından kıymetli.
Bu amaçla harekete geçen Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından “Karşılaştırmalı Olarak Türkiye’de Kadın Dostu İlçeler” Raporu hazırlandı. Raporda yer alan “Kadın Dostu İlçeler” ifadesi; kadınların yerel hizmetlere, istihdam olanaklarına ve yerel yönetimlerin planlama ve karar alma süreçlerine katılımını sağlayarak, erkekler ile birlikte kent yaşamın tüm alanlarında eşit bir biçimde yer almasını destekleyen ilçeler olarak tanımlandı. Peki, Hatay noktasında biz bu ‘ifadenin’ neresindeyiz, biliyor muyuz?
-İKİ ÖLÇÜT-
Çalışma kapsamında verilerin derlendiği kaynaklar; Yerel yönetim birimlerinden olan belediyelerin (il belediyeleri ve ilçe belediyeleri) 2015-2019 yılları için hazırlamış oldukları Stratejik Planlar ile kamuoyu algısının takibine yönelik olarak Twitter üzerinden derlenen sosyal medya paylaşımları olarak belirlendi.
-224 İLÇE-
Kamuoyu algısının takibine yönelik olarak, Türkiye’de 100 bin ve üzeri nüfusa sahip olup, Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 224 ilçe (Antakya ve Samandağ gibi ilçeler de bu listeye dahil) ismi, Twitter üzerinden “kadın” kelimesi ile birlikte arandı. Web kazıma (web scraping) yöntemi ile 2008 yılı Ekim ayı ve 2019 yılı Şubat ayı arasındaki dönemde, toplamda 77 bin 910 adet tweet derlendi. Tweetlerin içerikleri “duygu durumlarına” göre kategorilendirildiğinde, ilçelere ait içeriklerin yüzde 71’inin pozitif olduğu, bazı ilçelerde ise pozitif içeriklerin oranının yüzde 99’a kadar çıkabildiği görüldü.
-POZİTİF ALGI-
Kamuoyu algısının takibine yönelik Twitter üzerinden derlenen paylaşımlara göre, “kadın” kelimesi ile birlikte en çok tweetlerde geçen ilk 10 ilçe; Alaşehir (Manisa), Nusaybin (Mardin), Çarşamba (Samsun), Suruç (Şanlıurfa) Sur (Diyarbakır), Beşiktaş (İstanbul), Soma (Manisa), Yüksekova (Hakkari), Midyat (Mardin) ve Cizre (Şırnak) şeklinde sıralandı.
Tweetlerin içerikleri “duygu durumlarına” göre kategorilendirildiğinde, ilçelere ait içeriklerin yüzde 71’inin pozitif olduğu, bazı ilçelerde ise pozitif içeriklerin yüzde 99’a kadar çıkabildiği görüldü. En pozitif içeriklere sahip ilçelerin ise Onikişubat (Kahramanmaraş), Yüreğir (Adana), Altıeylül (Balıkesir), Merkezefendi (Denizli), Dulkadiroğlu (Kahramanmaraş), Eyyübiye (Şanlıurfa), Yenimahalle (Ankara), Karaköprü (Şanlıurfa), Şehitkamil (Gaziantep) ve Haliliye (Şanlıurfa) şeklinde sıralandığı tespit edildi.
Twitter’de kadın kelimesinin yer aldığı tweetlerin, belediyeler ve siyasi partiler gibi yerelde faaliyet gösteren farklı kurum ve kuruluşlarının “kadın kollarının” faaliyetlerine yönelik paylaşımlardan oluştuğu bulgusuna da erişildi.
-BELEDİYELER-
Stratejik planlar kapsamında kadın kelimesine plan içerisinde en çok yer veren ilk 10 ilçe; Bağlar (Diyarbakır), Merkez (Batman), Kayapınar (Diyarbakır), İpekyolu (Van), Yüreğir (Adana), Kadıköy (İstanbul), Maltepe (İstanbul), Avcılar (İstanbul), Yıldırım (Bursa) ve Yenişehir (Diyarbakır) şeklinde sıralandı.
İncelenen 160 stratejik planın her biri, kadın kelimesine en az bir kez yer vermiş olmakla beraber, kadın kelimesine stratejilerinde en az yer veren 10 ilçe de; Karatay (Konya), Merkez (Osmaniye), Altıeylül (Balıkesir), Dulkadiroğlu (Kahramanmaraş), Merkez (Amasya), Merkez (Kütahya), Merkez (Tokat), Sarıçam (Adana), Yenişehir (Mersin), Kemalpaşa (İzmir), Körfez (Kocaeli), Meram (Konya) ve Şehitkamil (Gaziantep) olarak belirlendi. Sıralamada ilk 10’da yer alan ilçelerin, stratejik planlarında kadınlara yönelik geliştirilmiş oldukları politikalar ayrıca değerlendirildi.
-HATAY’IN KARNESİ-
Hatay’dan Antakya, İskenderun, Kırıkhan, Dörtyol, Defne ve Samandağ, Rapor çalışmasına dahil ilçeler olarak sıralanırken, “Belediyelerin Stratejik Planlarında kadın kelimesi ne kadar yer alıyor?” sorusunda Samandağ, diğer ilçelere göre bir adım öne çıktı. 3 İlçede ise beklenen ‘kadın’ kalabalığına ulaşılamadı.
Hatay’ın ‘listeye giren’ ilçelerinde, 2015-2019 yılları için hazırlanan Stratejik Planlar incelendiğinde; İskenderun (Kadın kelimesini içeren Tweet sayısı 270) başlığında ‘Kadın’ kelimesi “ilgili plan” içerisinde 9 kez geçerken; Dörtyol (Kadın kelimesini içeren Tweet sayısı 332), Kırıkhan (Kadın kelimesini içeren Tweet sayısı 241) ve Defne (Kadın kelimesini içeren Tweet sayısı 535) ilçelerinin ilgili planları içerisinde 1 kez bile ‘Kadın’ kelimesinin geçmemesi dikkat çekti. Bu sayı, Samandağ (Kadın kelimesini içeren Tweet sayısı 274) ilçesi için ’10’ olarak belirlenirken, Antakya (Kadın kelimesini içeren Tweet sayısı 754) için bu sayı 6’da kaldı.
-TEPAV MESAJI-
Hatay’ı da içine alan araştırmanın hedefi ve mesajı adına kısa bir değerlendirme yapan TEPAV’ın mesajı şöyle:
“Türkiye’de ilçeler düzeyinde kadınlara yönelik oluşturulan mevcut politikaların durumlarını ölçmek, kadın dostu ilçelerin gelişimini destekleyen belediyecilik faaliyetlerinin özendirilmesi ve bu politikaların bilinirliliğinin artırılması amaçlarıyla, kamuoyunda kadın algısını değerlendirmek ve kadın erkek eşitliğine bakışı anlatan bir resim çizebilmek adına gerçekleştirdiğimiz bu çalışma siyasette, yerel hizmetlere katılımda, çalışma yaşamında, eğitim ve sağlık alanında salt kadınların sayısal olarak varlıklarının artırılması değil, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliği üzerine temelli bir dönüşüm yönünde bir çağrı olarak okunmalıdır.
Mevcut durumda yerel yönetimlerin kadınlara yönelik yürütmüş oldukları politikaların uygulamaya nasıl yansıdığına yer verilmesi ve politikaların tartışılmaya açılması amacıyla bu çalışma ilerleyen dönemlerde, yerel yönetimlerin uygulama ve faaliyetlerini ayrıntılı olarak ele alan yıllık performans programları ve faaliyet raporları üzerinden yapılan değerlendirmelerle de genişletilebilir. Özellikle 31 Mart 2019 yerel seçimleri ile birlikte yerel düzeyde tekrar ele alınacak olan stratejik planlar, faaliyet raporları ve performans programları üzerinden çalışmanın düzenli aralıklarla yenilenmesi gerekeceği düşüncesindeyiz.”
-Tamer Yazar-

Exit mobile version