Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tescilin Hatay’ında İpeğin Hikayesi

Hatay adına tescillenen 6 ürün arasında yer alan Hatay İpeği’nin

Hatay adına tescillenen 6 ürün arasında yer alan Hatay İpeği’nin tescil tarihi, 30.11.2017. Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından tescil işlemi tamamlanan ürün, bugün Samandağ ve Harbiye ağırlıklı, aile işletmeleri tarafından üretilmeye devam ediliyor.

Tüketiciler için; ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantısını gösteren, aynı zamanda bunu garanti eden bir kalite işareti olarak kabul edilen Coğrafi İşaret, Hatay ve diğer illerin yöresel kimliği adına ciddi bir rekabet alanı yarattığı gibi, dünden bugüne taşınan değerlerin ticari etiketine de katkı sunuyor.
Bugüne kadar; Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Antakya Çökeleği), Dörtyol Mandarini ve Hatay Defne Sabunu gibi bu coğrafyanın hikayesinde ortaya çıkan yöreselini tescil ettiren Hatay, listeye 2017 tarihinde Hatay İpeği’ni de ekledi.
-UZUN YOLCULUK-
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından tescil işlemi tamamlanan ürünün oluşum hikayesi ise, yorucu üretim yolculuğunun da detaylarını içeriyor.
“Dut yapraklarıyla beslediğimiz ipek böcekleri, ilerleyen zamanlarda ağzından ip çıkarıp, kendini kozanın içine hapseder. İpek böceklerini, koza örme işlemlerini tamamladıktan sonra toplayarak sıcak suyun içine atar ve ipliğini çekeriz. Çektiğimiz bu ipliği şallarda, yatak örtülerinde ve farklı kumaş çeşitlerinde kullanırız. Ürettiğimiz bu kumaşları, isteğe ve siparişe göre boyuyoruz. Yaptığımız ürüne göre bitirme süresi de değişiklik gösteriyor. Ancak her ürün, titizlikle ve uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkıyor.”
Bu geleneksel üretimi aile işletmelerinde devam ettiren isimlerden biri, Defne ilçesinde yaşayan Mehmet Büyükaşık. Anlattıkları mı?
“Dededen kalma tahta tezgahımızda ve yeni teknoloji motorlu tezgahlarımızda, ipek böceğinden elde ettiğimiz ipeği dokuyarak insanların beğenisine sunuyoruz. Ürettiğimiz ürünleri Amerika, Avustralya ve Almanya gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Yıllık yaklaşık 550-600 bin lira civarında ihracat yapıyoruz.”
-SÖYLENEN-
Hatay İpeği için görüş aldığımız bazı vatandaşlar ise, tanıtım noktalarındaki önceliğe işaret ediyor.
U.M. >> Toplam 6 ürün saydınız. Ben bu 6 ürün içinde, onca tanıtım etkinliğinde sadece künefeyi gördüm. Tamam, diğerlerinin de stantları var ama, künefe hep bir adım önde. Belki de en iddialı ürün bu diye bunu yapıyorlar, ki haklı da olabilirler. Yine de, diğer yöresel ve tescilli ürünlerin de, bu şova yönelik çalışmalara katılması gerekiyor.
G.C. >> Tablo da, fotoğraflar da hiç değişmez! Havaya atılan künefeler ve ters dönen künefenin tepsi ile buluşması ve alkışlar! Halimiz, tatlıcı dükkanı işleten bir yere benziyor. Şunu sorayım mesela! Samandağ ipeği de bu listede! Doğru mu? Peki, neden böyle ulusal etkinliklerde, Samandağ İpeği’nin konu olduğu mini defileler yapmıyoruz? Künefelerin taklası tamam da, iş bununla bitmiyor! Bitse, turizm bu halde olmazdı! Haksız mıyım?  -Tamer Yazar-