Peki, denetimde ne yaptık?
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından yapılan başvuru süreci sonunda tescillenen Künefe, denetimleri kısmında yaşanan ‘her şey yolunda’ mesajlarına rağmen, ‘gerçekten de öyle mi’ sorularına muhatap oluyor!
Künefe ile başladığı ‘tescil’ ve ‘coğrafi işaret’ yolculuğuna Tuzlu Yoğurt ve Künefelik Peynir ile devam eden Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), tescil ettiren kuruluş olması nedeniyle, tescil edilenin ‘tescilli tarifinin’ uygulama sahasını da kontrol etmekle yükümlü. Bu amaçla oluşturulan heyetlerle kentteki künefe üreticilerinin denetimini yapan ATSO, buna dair raporunu ise yılda bir defa olmak üzere Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunuyor. Zira coğrafi işaretlerin ve geleneksel ürün adlarının kullanımının denetimi; tescilli coğrafi işaretleri ve geleneksel ürün adlarını taşıyan ürünlerin üretimi, piyasaya arzı veya dağıtımı aşamalarında veya ürün piyasada iken kullanımının tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimine ilişkin her türlü faaliyeti kapsıyor.
Ancak şu ana kadar verilen kurumsal mesaj, kentte üretilen künefenin ‘tescil’ hikâyesinde her hangi bir sorun olmadığı yönünde. Şikâyet ise, tüketilen tatlının ‘tarifinde’ ve dolayısıyla tadında karşılaşılan farklılıklar. Farklılıkların merkezinde ise, daha kızarmış bir görünüm elde etmek için kullanılan pekmez var! Oysaki bahse konu denetimlerde, Antakya Künefesi’nin tescil belgesinde belirtilen özelliklerinin kontrol edilmesi gerekir. Peki, tescilli tarifte, pekmez de ‘malzeme’ listesinde mi?
-SIRADAKİLER!-
Hatay’ın da içinde olduğu ‘Coğrafi İşaretleme’ sürecine dahil olan son ürünler, 59 Sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni ile kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre; Gümüşhane Şeker Fasulyesi ve Yalvaç Hamursuzu için yapılan başvurular incelemeye alınırken, Antep Katmeri ise başvuru sürecini tamamladı ve ‘coğrafi işaretli’ bir ürün olarak Gaziantep Mutfağı’na dahil oldu. -Tamer Yazar-