TGC, 10 Ocak’ta Basın Özgürlüğü Sorunlarına Dikkat Çekti

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından yapılan açıklamayla kutlandı. Cemiyet, 2025 yılı itibariyle basın özgürlüğü konusunda karanlık bir tabloyla karşı karşıya kalındığını vurguladı. Açıklamada, gazetecilerin karşılaştığı haksız gözaltılar, tutuklamalar, sansür, düşük ücretler ve sendikasızlık gibi ciddi sorunların devam ettiği ifade edildi. TGC’nin açıklamasında, 1961 yılında gazeteciler için “bayram” olarak ilan edilen […]

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından yapılan açıklamayla kutlandı. Cemiyet, 2025 yılı itibariyle basın özgürlüğü konusunda karanlık bir tabloyla karşı karşıya kalındığını vurguladı.

Açıklamada, gazetecilerin karşılaştığı haksız gözaltılar, tutuklamalar, sansür, düşük ücretler ve sendikasızlık gibi ciddi sorunların devam ettiği ifade edildi.

TGC’nin açıklamasında, 1961 yılında gazeteciler için “bayram” olarak ilan edilen 10 Ocak’ın, 1971 yılında uygulanan baskılarla “Çalışan Gazeteciler Günü”ne dönüştüğüne dikkat çekildi. Bugün hala basın çalışanlarının en temel haklarının ihlal edilmeye devam ettiği belirtilirken, 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 180 ülke arasında 158. sırada yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, 18 gazetecinin cezaevinde bulunduğu, gazetecilere yönelik açılan davalar ve artan adli kontrol uygulamalarıyla baskı altına alınmaya çalışıldıkları ifade edildi. Ayrıca, iktidarın Dezenformasyon Yasası’nın ardından gazeteciliği suç olarak göstermeye yönelik Etki Ajanlığı Tasarısı’nın gündemde olduğu belirtilerek, gazetecilere yönelik fiziksel saldırıların devam ettiği, ancak saldırganların cezasızlıkla ödüllendirildiği vurgulandı.

TGC, tüm bu olumsuz koşullara rağmen, basın ve düşünce özgürlüğü önündeki engellerin kalktığı, cezaevindeki gazetecilerin özgür kaldığı ve gazeteciliğin suç olarak görülmediği bir gelecek umudunu taşıdıklarını belirtti.

10 Ocak’ın Tarihsel Gelişimi
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün tarihçesi, 1961 yılına dayanıyor. 4 Ocak 1961’de, basın çalışanlarına bazı haklar tanıyan 212 sayılı Basın İş Kanunu’nun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, İstanbul’daki dokuz gazete patronu, bu yasaya karşı çıkarak gazetelerini üç gün süreyle kapattılar. Bu dönemde İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve İstanbul Gazeteciler Sendikası ise bu karara karşı çıkarak “Simidimiz ve hürriyetimiz için” gibi dövizlerle protesto düzenledi. Üç gün süren bu dayanışma, gazetecilerin birlikte yayımladıkları Basın gazetesinin çıkmasına olanak tanıdı. 10 Ocak, o günden itibaren Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başlandı ve 1971’deki askeri müdahale sonrasında, gazetecilere yönelik baskıların arttığı dönemde ismi “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi.

Exit mobile version