TGC: ‘’Erişim Engelleri Sansürdür’’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Instagram ile Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine getirilen erişim engeline sert tepki gösterdi. TGC Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “57 milyon insanın kullandığı Instagram’a erişimin kapatılması sansürdür. Aynı şekilde, İletişim Başkanlığı’nın dezenformasyonla mücadele için attığı adımların basın özgürlüğüne müdahale olduğuna karar veren Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine erişimin engellenmesi de kabul edilemez. Erişim […]

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Instagram ile Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine getirilen erişim engeline sert tepki gösterdi. TGC Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “57 milyon insanın kullandığı Instagram’a erişimin kapatılması sansürdür. Aynı şekilde, İletişim Başkanlığı’nın dezenformasyonla mücadele için attığı adımların basın özgürlüğüne müdahale olduğuna karar veren Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine erişimin engellenmesi de kabul edilemez. Erişim engelleme kararları bir an önce kaldırılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, internet özgürlüğünün olmadığı bir ülkede basın ve ifade özgürlüğünden, insan haklarından ve çağdaşlıktan söz edilemeyeceği vurgulandı. İnternetin toplumun habere ve bilgiye ulaşmasında kritik bir rol oynadığı belirtilerek, internet yoluyla bilgi yayma hakkının ifade özgürlüğü kapsamında korunduğu ifade edildi. Ancak, Türkiye’de sosyal medya platformlarına sık sık erişim engeli getirildiği ve bilgiye erişim hakkının engellendiği kaydedildi.

Son olarak, Instagram’ın 2 Ağustos 2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellendiği duyuruldu. BTK, platformun katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle kapatıldığını belirtirken, bu kararın sansür olduğu vurgulandı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin İletişim Başkanlığı’nın dezenformasyonla mücadele ile ilgili adımlarının, Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetine, 28. maddesinde ise basın hürriyetine müdahale olduğu kararının ardından, Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine erişimin engellenmesi de eleştirildi.

TGC, internet özgürlüğü raporlarına göre Türkiye’nin, internetin özgür olmadığı 70 ülke arasında 55. sırada yer aldığına dikkat çekti. İktidarın medyayı ve sosyal medyayı düşman ilan etmesinin, Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinin kapatılmasının hukuka aykırı olduğu ve demokratik bir toplumda iktidarın özgür basın anlayışına hizmet etmesi gerektiği vurgulandı. TGC, iktidarı ve muhalefeti erişim engellerinin kaldırılması için göreve davet etti. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version