Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından düzenlenen Bağımsız Gazetecilik Konferansı’nda, haber merkezlerinin giderek küçülmesi ve uzman gazeteciliğin desteklenmesi gerektiği üzerine çarpıcı değerlendirmeler yapıldı. Etkinlik, 23 Ocak 2025 Perşembe günü Burhan Felek Toplantı Salonu’nda, “Gazeteci Olmak, Gazeteci Kalmak” etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi.
Uzman gazetecilik oturumu dikkat çekti
Konferansın dördüncü oturumunda, gazetecilikte uzmanlaşma konusu masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü TGC Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz’ın yaptığı oturumda, siyaset haberciliği üzerine Gazeteci-Yazar Murat Yetkin, toplumsal cinsiyet eşitlikçi habercilik üzerine Milliyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Pınar Aktaş, ekonomi haberciliği üzerine Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan ve sağlık haberciliği üzerine Diken Sağlık Muhabiri Mesude Demir görüşlerini paylaştı.
“uzman gazeteci sayısı hızla azalıyor”
TGC Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz, açılış konuşmasında haber merkezlerinin küçülmesinin, uzman gazeteci yetişmesini zorlaştırdığını belirterek şunları söyledi:
“Uzman gazeteciliğin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ancak haber merkezleri küçülüyor ve uzman gazeteci sayısı hızla azalıyor. Birkaç haber ajansının bültenleriyle gazeteler oluşturuluyor. Artan tek uzman gazetecilik ise ne yazık ki yandaş gazetecilik.”
“uzman gazeteciler güçlü haber merkezlerinde yetişir”
Gazeteci-Yazar Murat Yetkin, uzman gazetecilikte haber merkezlerinin kilit rol oynadığını vurguladı:
“Uzman gazetecilik için donanımlı haber merkezlerine ihtiyaç var. Diplomasiden siyasete, ekonomiden savunmaya kadar her alanda uzmanlaşmak için o alanı derinlemesine bilmek gerekiyor. Bu, hem teorik hem de pratik bilgi gerektirir. Ancak güçlü bir haber merkezi olmadan bu mümkün değil.”
“toplumsal cinsiyet eşitliği için dilimizi değiştirmeliyiz”
Toplumsal cinsiyet eşitlikçi habercilik üzerine konuşan Pınar Aktaş, habercilik dilindeki eril kalıpların değiştirilmesi gerektiğini ifade etti:
“TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu olarak 2014 yılından bu yana bu alanda çalışmalar yürütüyoruz. Haberlerdeki eril dili değiştirmek, kadın cinayetlerini romantize eden ifadelerden uzak durmak zorundayız. Ayrıca, BM Kadın Birimi ile yürüttüğümüz projelerde, toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan haberciliği yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.”
“ekonomi gazeteciliği alt uzmanlık gerektiriyor”
Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan, ekonomi gazeteciliğinin finans, enerji ve KOBİ’ler gibi alt uzmanlık dallarına ayrıldığını belirtti:
“Ekonomi gazeteciliğinde uzmanlaşmak, haber kaynaklarıyla mesafeyi koruyarak etik değerlere bağlı kalmayı gerektirir. Ancak bu alandaki gazeteci sayısı oldukça az. Yeni nesil gazetecilerin yetişmesi için çaba göstermeliyiz.”
“sağlık haberciliğinde bilgi kaynağı havuzu geniş olmalı”
Sağlık haberciliği üzerine konuşan Mesude Demir, sağlık haberciliğinde zorluklarla karşılaşıldığını söyledi:
“Sağlık haberciliği, sadece doktorlarla yapılan röportajlardan ibaret değildir. Sağlık ekonomisi, siyaseti ve bilimsel gelişmeleri takip etmeniz gerekir. Ancak bilgi kaynaklarına ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Medyada, uzman sağlık habercilerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.”