Hatay Devlet Hastanesinde Yeni Ünite
İlimiz Antakya ilçesindeki Hatay Devlet Hastanesi bünyesinde, “Tıbbi Genetik” Bölümü açıldı. Hatay Devlet Hastanesi Yönetimi, her geçen gün yeni ve etkin, branşında uzman doktorlarla Hatay halkının hizmetinde olduklarının altını çizdi ve şu açıklamayı yaptı:
“Hastanemiz bünyesinde yeni açılan Tıbbi Genetik Polikliniği ile hizmet ağımızı genişletmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. Tıbbı Genetik Uzmanı Dr. Banu Değirmenci, Hastanemiz bünyesinde hizmet vermeye başlamıştır. Polikliniğimizden, 182 MHRS’den randevu alarak veya ‘Hasta Kabul’ masalarından kayıt yaptırarak muayene ve tedavi olabilirsiniz.
Tıbbi Genetik, klinik ve laboratuvar hizmetlerini kapsayan bir tıpta uzmanlık dalıdır. Tıbbi Genetik polikliniğinde, çocuk ve erişkin hastalara yönelik klinik genetik hizmeti verilmektedir. Sadece kişi/hastaya değil, kan bağı olan üst kuşak ve gelecekte aileye katılacak tüm bireylere odaklı çalışılmaktadır. Poliklinik hizmeti; anamnez, aile ağacı çizimi, fizik muayene, tanıya yönelik genetik ve genetik olmayan testlerin değerlendirilmesi, gerekli genetik testlerin planlanması, sonuçların yorumlanması, genetik danışma verilmesi, aile içinde risk altındaki bireylerin saptanması, yeni gebeliklerde preimplantasyon/ prenatal genetik tanı gerçekleştirilmesi konularını kapsamaktadır. Tıbbi Genetik, hastalıkların tanı ve takibinin yapılmasında tıbbın diğer uzmanlık alanları ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Hastalıkların ön tanısına yönelik genetik analizler, anlaşmalı olduğumuz, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Genetik Tanı Merkezi aracılığı ile yapılmaktadır. Analiz sonuçları hakkında, hastaya ve aileye genetik danışmanlık verilmektedir.
Tıbbi Genetik Polikliniğinde verilen başlıca hizmetler ise… Tekrarlayan gebelik kayıpları, çocuk sahibi olamama sorunu olan, ailede genetik hastalık, akraba evliliği, doğumsal anomalili çocuk öyküsü olan çiftlerde gerekli genetik testlerin planlanması… Ayrıca riskli gebeliklerin takibinde prenatal tanı hizmeti (Amniosentez, koryon villus biyopsi vs. fetal materyalden genetik analiz)… Zihinsel gerilik, gelişimsel gerilik, doğumsal anomalisi olan sendromik çocukların genetik tanı ve takibinin yapılması… FMF (Ailesel Akdeniz Ateşi), trombofili, talasemi (Akdeniz Anemisi), DMD, SMA, Kistik Fibrozis, Marfan Sendromu, metabolik hastalıklar gibi genetik hastalıklarda tanı… Ailesel kanser öyküsü olan bireylere genetik danışmanlık verilmesi, gerekli hallerde genetik test planlanması… Kanser hastalarında tanının genetik komponentinin belirlenmesi olarak sayılabilir.
Yapılan testler hakkında bilgi almak için, Tıbbi Genetik Polikliniğimize başvuru yapabilirsiniz.”
-Selvi Günay-