Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sinan Seyfittinoğlu

Tıp bayramı kutlu olsun

İyi günler sevgili okuyucu.

Kim ne derse desin, Hatay’ın en dinamik ve ülke gündeminde en aktif rol ve sorumluluk üstlenen kuruluşu Hatay Tabipler Odası’dır. Bu her zaman böyle oldu. Tabipler Odası; Başkan Dr. Cengiz Haksöz öncülüğünde bu hafta 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor. Bu vesile ile gerek ilimizde gerek ise tüm yurtta çalışan ve emekli olmuş Tıp emekçilerini kutluyorum.

Tıp Bayramı tarihi, ülkemizde 14 Mart olarak belirlenmiştir. Neden 14 Mart? Bu tarihin belirlenmesinin nedeni, ülkemizde modern anlamda tıp eğitiminin başladığı tarih olmasıdır. İlk Cerrahhane, 2. Mahmut döneminde 14 Mart 1827’de Şehnadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuştur.

Türkiye’de Tıp Bayramı kutlaması, 14 Mart 1919 tarihinde, işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşti. O kutlamada, dönemin tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran öncülüğündeki tıp öğrencileri, işgali protesto etmek için toplandı ve bu harekete dönemin ünlü doktorları destek verdi.

İşte bu noktada, ülke geleceği için her zaman taşın altına elini koyma erdemi gösteren doktorlarımız, günümüzde de yanlış olduğuna inandıkları bir çok konuda inisiyatif geliştirmiş, yeri ve zamanı geldiğinde meslek etiğine yakışan bir üslup ile iktidarı dahi eleştirmiştir.

Bu tespitimizi onaylar bir yorumu da, bu yıl kutlanmakta olan TIP Bayramı dolayısıyla değerlendirme yapan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Haksöz yaptı. Haksöz, “ Türk hekimleri, tarihte onlarca örneği olduğu gibi, bu vatanın bağımsızlık ve savaşsızlık mücadelesinin önde gelen savunucularıdır” dedi. Yine değerli başkanımız Haksöz, bu özel günde tabipler camiasının yaygın taleplerini dile getirdi:

*) Hakkında somut delil bulunmadan meslekten ihraç edilen hekimlerin mağduriyetlerinin önlenmesi için bir an önce iadesi;
*) Hastalarımıza yeterli süre ayırabileceğimiz düzenlemelerin yapılması;
*) Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışırken ve emeklilikte ücretlendirmenin düzeltilmesi;
*) Tüm ülkede ve özellikle sağlıkta şiddetin dilinin kullanılmaması, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi.

Şunu da ifade etmekte fayda var. Bugün, ülkemizde en ağır eğitimin Tıp alanında verildiği açıktır. Bu mesleğe gönül verenler, bir ömür boyu devam eden zor bir eğitim sürecinden geçiyor. 14 Mart Tıp Bayramı’nda, bu eğitimin zorluğu altında adeta kızgın bir boğa ile mücadele eden doktorlarımızı karikatürize eden İlhan Kabakçı’nın karikatürünü bu yazıda paylaşmak istiyorum.

Doktorlarımızın huzur içinde mesleklerini icra edebildikleri, ülke koşullarından ve gündeminden dolayı ülke insanının hasta olmadığı ( ne mümkün !) bir ülke dileğiyle…

İyi çalışmalar.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER