Tıp Dünyasını Sarsan Kaza!

Sinop’un Boyabat ilçesine görevlendirilen doktorları taşıyan araç kaza yaptı. Kaza sonucunda araç içinde sıkışan Dr. Mehmet Turan, Şoför Ender Çoraklı ve Dr. Sena Saygın olay yerinde hayatını kaybederken, Dr. Beyza Nur Çelik ağır yaralı olarak Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde acil ameliyata alındı. Kazaya karışan diğer araçta bulunan 2 kişiden birinin hayatını kaybettiği, diğerinin de yaralı […]

Sinop’un Boyabat ilçesine görevlendirilen doktorları taşıyan araç kaza yaptı. Kaza sonucunda araç içinde sıkışan Dr. Mehmet Turan, Şoför Ender Çoraklı ve Dr. Sena Saygın olay yerinde hayatını kaybederken, Dr. Beyza Nur Çelik ağır yaralı olarak Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde acil ameliyata alındı.
Kazaya karışan diğer araçta bulunan 2 kişiden birinin hayatını kaybettiği, diğerinin de yaralı olarak Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde tedavi altına alındığı öğrenilmiştir.
SES Hatay Şube Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Sibel Canbolat, acı olay sonrası yaptığı açıklamada, iş kazasında yaşamlarını yitiren mesai arkadaşlarına ve diğer vatandaşın yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.
Dr. Canbolat, açıklamasında uzun süredir dile getirilen sağlık politikalarındaki eksikliklere vurgu yaparak, uygulanan politikaların halkın ve emekçilerin yararına olmadığını belirtti. Türkiye’deki hekim ve sağlık personeli sayısının OECD ve AB ortalamalarına göre çok az olduğunu, bu durumun koruyucu ve nitelikli sağlık hizmeti sunumundaki eksiklikleri artırdığını ifade etti.
Dr. Canbolat, Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısının 228 iken, OECD ülkelerinde bu oranın 402 olduğunu belirtti. Türkiye’de yıllık sağlık kurumlarına başvuru oranının 10,2 iken, OECD ortalamasının 6 olduğunu ve bu verilerin sağlık talebi karşısında sağlık emekçilerinin sayısındaki yetersizliği ortaya koyduğunu dile getirdi.

SES Hatay Şubesi adına açıklama yapan Nilgün Aşkar, iller içindeki geçici görevlendirmelerin hayatlara mal olduğunu, günü kurtarmaya yönelik geçici çözümlerle sağlık sisteminin ayakta tutulmaya çalışıldığını vurguladı. Aşkar, “Ölüyoruz… Sonu gelmeyen geçici görevlerde, iş yükü altında ezildiğimiz mesailerin çıkışlarında ölüyoruz,” dedi.
Aşkar, Mayıs ayında yaşanan ambulans yangınını unutmadıklarını belirterek, çalışan sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin yeterli olmadığını, tasarruf tedbirleri adı altında sağlık emekçilerinin sayısından kısmayı iş kazalarına davetiye çıkarmak olarak nitelendirdi.
Sağlık sisteminde liyakat ve denetim eksikliğinin iş kazalarını iş cinayeti haline getirdiğini ifade eden Aşkar, sağlık emeğinin sömürü alanına dönüştüğünü, vatandaşın nitelikli sağlık hizmetine ulaşımının zorlaştığını belirtti. Yeterli istihdam sağlanmadıkça, birinci basamak koruyucu sağlık sistemi güçlendirilmedikçe ve etkili sevk zinciri uygulanmadıkça sağlık emekçilerinin ölmeye devam edeceğini söyledi.
Aşkar, “Giderek artan sağlık talebini sağlık emekçileri hayatları ile karşılayamaz! Çalışırken güvende olmak, yaşatırken yaşamak istiyoruz! Öfkeliyiz, yastayız, isyandayız!” diyerek sözlerini tamamladı. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version