Çalınan Tarihi Eserler
“Ülkenin kültür varlıklarını korumak için ne gibi önlemler almaktasınız?” diyen ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün verileriyle de gündeme gelen, Türkiye’deki binlerce tarihi eserin çalınmasını sorgulayan Atay, sorularını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yöneltti.
Türkiye’de, raporlara “kayıp” olarak yansıyan tarihi eserlerin nerede olduğunu ya da bu kayıplardan kimlerin sorumlu olduğunu tespit etmek zor. Bu konuda kamuoyuna yansıyan haberler ise buna dair!
Mesela, Sayıştay’ın Ankara Üniversitesi raporu! Rapor, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde bulunan yaklaşık 15 bin yazma eserin, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi’nde taşınır kayıtlarına alma işlemlerinin tamamlanmadığını, bu eserlerin 440’ına, fakülte kütüphanesinde yapılan sayımda ulaşılamadığı gerekçesiyle kayıtlarının düşüldüğünü ortaya koyuyor. Sayıştay raporunda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı Resim Heykel Müzesi’nde ise 404 adet resim ve tablonun müzede bulunmadığı, bu müzede bulunmayan eserlerin 42’si hakkında “kayıp”, “çalınan” ya da “sahte” şeklinde açıklama yapıldığı belirtiliyor.
-NE OLDU?-
Konuyu gündeme taşıyan ve TBMM Başkanlığı’na ilettiği sorulara cevap isteyen isim, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay oldu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekilli Barış Atay, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün verileriyle de gündeme gelen, Türkiye’deki binlerce tarihi eserin çalınmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.
-ÇALINANLAR!-
Soru önergesinde, 140 ören yeri ve kazı alanı ile Kültür Bakanlığı’na bağlı 90 müze ve 17 özel müzeden binlerce tarihi eser çalındığına dikkat çeken Atay, çalınan eserler arasında; Orhangazi Türbesi’nden 1863 yılında yaptırılan sanduka örtüsü, Aydın’daki Nysa Ören Yeri Tiyatrosu’ndan mermer friz parçaları üzerindeki kabartmalar, Erzurum’daki Öşk Manastır Kilisesi’nden 10’uncu yüzyıla ait Meryem Ana figürlü taş eser ve İzmir’de Dikili Kaymakamlığı’nın bahçesindeki lahit gibi değerli kültür miraslarının olduğuna dikkat çekti.
-ÖNLEMLER NE?-
Bakanlığın, tarihi eserlerin çalınmasına ilişkin bir soruşturma başlatıp başlatmadığını da soran Atay,
“Ülkenin kültür varlıklarını korumak için ne gibi önlemler almaktasınız?” diyerek, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:
-Çalınan binlerce tarihi eserle ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?
-Kültür varlıklarımızı korumakla görevli olan kamu görevlilerinin bu hırsızlıklarda ihmali ya da suçu bulunmakta mıdır?
-Bu kapsamda işine son verilen ya da açığa alınan kamu görevlileri var mıdır, sayısı nedir?
-Bakanlığınız döneminde; ören yerleri, kazı alanları, Kültür Bakanlığı’na bağlı müzeler ve özel müzelerden çalınan ve kaybolan tarihi eser miktarı nedir?
-Bakanlığınız döneminde, tarihi eser kaçakçılığı suçundan kaç kişi yargılanmıştır?
-Bu suçtan ceza alan kişi sayısı kaçtır?
-Ceza alanların ne kadarı kamu görevlisidir?
-Yurtdışına kaçırılan kültür varlıklarımızın iade edilmesi için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?
-Bakanlığınız döneminde, ülkemize iade edilen kültür varlığı sayısı nedir?
-Ülkenin kültür varlıklarını korumak için ne gibi önlemler almaktasınız
Tamer Yazar