TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, depremin ikinci yılında Hatay’da basın açıklaması yaptı. Koramaz, “İktidar gözünü rant hırsı bürümüş şekilde bilim ve tekniğin sesine kulaklarını tıkıyor” diyerek, deprem sonrası süreçteki ihmalleri sert bir dille eleştirdi.
“Yaşanan trajediyi unutmamak ve unutturmamak için buradayız”
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı odaların başkanları ile temsilcilerinden oluşan bir heyet, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında Hatay’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yaptığı açıklamada, depremde hayatını kaybedenleri anarak, “Bu büyük yıkımda yakınlarını, sevdiklerini kaybeden kardeşlerimize bir kez daha sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, yaşanan sorunların büyüyerek devam ettiğini vurgulayan Koramaz, “Şehirlerimizin ve binalarımızın depreme hazır olmaması, devletin etkin bir acil durum yönetim planının bulunmaması, yaşanan bir doğa olayını toplumsal bir trajediye dönüştürdü. Ancak tıpkı deprem öncesinde alınmayan önlemler gibi, deprem sonrasında da yeterli adımlar atılmadı” dedi.
“Depremzedeler kendi kaderine terk edildi”
Afet yönetiminde yaşanan zafiyetin yanı sıra, yeniden yapılaşma sürecinin de kötü yönetildiğine dikkat çeken Koramaz, deprem bölgesinde hayatın her geçen gün daha da zorlaştığını belirtti.
“Depremzedeler için her bir gün, yokluk ve yoksulluk içinde geçen bir yıl gibi yaşanıyor. Barınma, beslenme, eğitim ve sağlık gibi en temel ihtiyaçlar bile yeterince karşılanamıyor. 11 ili etkileyen bu felaketin ilk gününden itibaren yurttaşlarımız neredeyse kendi kaderine terk edilmiş durumda” ifadelerini kullanan Koramaz, merkezi ve yerel yönetimlerin bu süreçteki sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi.
“Depreme hazırlık devlet politikası olmalı”
TMMOB Başkanı, bilimin ve tekniğin gerekliliklerinin yerine getirilmesi durumunda doğa olaylarının birer felakete dönüşmeyeceğini vurguladı. “Depreme hazırlıklı olmak sadece binaların dayanıklılığını artırmakla sınırlı değildir. Yer seçiminden başlayarak imar planlarının afet riskine göre hazırlanması, yapı denetim süreçlerinin sıkı tutulması, halkın eğitilmesi ve kriz anlarında uygulanacak politikaların belirlenmesi gerekir” dedi.
Koramaz, bu sürecin bütüncül bir devlet politikası olması gerektiğini belirterek, “Ülkeyi ve toplumu depreme karşı hazırlıklı hale getirmek, siyasi iktidardan başlayarak tüm devlet kurumlarının ve yerel yönetimlerin ortak sorumluluğudur” dedi.
“Rant için bilimi dışlayan bu politikalar bilinçli bir tercihin ürünü”
TMMOB Başkanı, yapı denetim süreçlerinin ticari bir faaliyet haline gelmesini, kentsel dönüşüm projelerinin rant odaklı yürütülmesini ve imar aflarının sürekli olarak gündeme gelmesini eleştirdi.
“Eğer TMMOB’nin görüş ve önerileri dikkate alınsaydı, mühendislik ve mimarlık hizmetleri prosedür olarak görülmeyip bir gereklilik olarak kabul edilseydi, kentleşme politikaları kamucu bir anlayışla oluşturulsaydı, doğa ve tarım alanları talan edilmeseydi, bugün yaşadığımız acılar bu denli büyük olmayacaktı” diyen Koramaz, siyasi iktidarın bilimsel gerçekleri ve insan yaşamını hiçe sayan bir yönetim anlayışı sergilediğini belirtti.
Koramaz, yalnızca depremlerde değil, sel ve yangın gibi diğer afetlerde de aynı eksikliklerin yaşandığını hatırlatarak, “Bu, çaresizlik ya da yetersizlik değil, bilinçli bir tercihin ürünüdür. Kartalkaya’daki yangında onlarca yurttaşımız öldü. Ne için bunca acı?” diye sordu.
“Deprem bölgesi rant odaklı projelerle pay edildi”
Deprem sonrası süreçte bilimin ve meslek odalarının dışlandığını belirten Koramaz, “Daha enkazlar bile kaldırılmamışken, hiçbir bilimsel ve teknik çalışma yapılmadan, bölgenin jeolojik verileri güncellenmeden, risk analizleri gerçekleştirilmeden, rant temelli projeler yürürlüğe sokuldu” dedi.
Özellikle seçim süreçlerinde depremzedelerin yaşadığı mağduriyetin siyasi malzeme haline getirildiğini belirten Koramaz, “Depremzedelere ‘oy yoksa hizmet de yok’ denerek, insanların en temel hakları pazarlık konusu yapılıyor” ifadelerini kullandı.
“2 yıl geçti ama hiçbir şey değişmedi”
TMMOB Başkanı, geçtiğimiz yıllarda depremle ilgili hazırlanan raporları hatırlatarak, 2. yıl değerlendirme raporunun TMMOB Genel Sekreteri Özgür Topçu tarafından paylaşılacağını belirtti.
“Ne yazık ki raporumuzda da göreceğiniz üzere, geçtiğimiz iki yılda hiçbir şey değişmedi. Ülkemiz enkazın altında kalmaya devam ediyor” diyen Koramaz, “Bizler mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları olarak mesleklerimizin insan ve toplum yaşamı üzerindeki hayati öneminin farkındayız. Ne pahasına olursa olsun, kim engel olmaya çalışırsa çalışsın, halkımızı doğru bilgilendirmeye, bilimin ışığında uyarılar yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Bilim ve tekniği savunmaya devam edeceğiz”
Açıklamanın sonunda, TMMOB İl Koordinasyon Kurulları başta olmak üzere raporun hazırlanmasına katkı sunan tüm meslektaşlarına teşekkür eden Koramaz, “Depremlerde hayatını kaybeden yurttaşlarımızı rahmetle anıyor, siz basın mensuplarına katılımınız ve desteğiniz için teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
TMMOB: “Ülkemiz Enkaz Altında Kalmaya Devam Ediyor”
![TMMOB: “Ülkemiz Enkaz Altında Kalmaya Devam Ediyor” TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, depremin ikinci yılında Hatay’da](https://antakyagazetesi.com/wp-content/uploads/2025/02/tmmo-1100x554.jpg)