TMO’nun enflasyondan haberi yok!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin geçen yıl 5 bin 700 Tl olan mısırın tonunu 6 bin lira olarak açıklamasına tepkiler hızla büyüyor. Hataylı üreticilerden sonra Eskişehirli üreticiler de isyan etti. TÜİK’in tarım ürünlerindeki maliyet artışlarının yüzde 102 olduğu bir enflasyon ortamında mısıra  sadece yüzde 5,5 oranında yapılan zam, üreticilerde hayal kırıklığı yarattı. Ziraat Odaları tarafından yapılan […]

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin geçen yıl 5 bin 700 Tl olan mısırın tonunu 6 bin lira olarak açıklamasına tepkiler hızla büyüyor. Hataylı üreticilerden sonra Eskişehirli üreticiler de isyan etti. TÜİK’in tarım ürünlerindeki maliyet artışlarının yüzde 102 olduğu bir enflasyon ortamında mısıra  sadece yüzde 5,5 oranında yapılan zam, üreticilerde hayal kırıklığı yarattı. Ziraat Odaları tarafından yapılan açıklamalarda, taban fiyatının mısır üreticisinin ölüm fermanı olduğu değerlendirmesi  yapıldı.

TMO’nun maliyetlerin altında açıkladığı mısır fiyatına en çok uluslararası tekellerin sevindiğini kaydeden CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü çiftçilerin maliyeti kurtaramadığını, verilen fiyatın yabancıları sevindireceğini belirterek  “Mısırın tonu geçen yıl 5 bin 700 liraydı. Aynı dönemindeki kur 320 dolar iken, bu yıl 6 bin lira 220 dolara karşılık geliyor. Çiftçinin üretime devam edebilmesi için gerekli destekler verilmeli, taban fiyatları üretici ekime başlamadan önce belirlenmelidir.” dedi.

TMO’da arpa ve buğdayda yaşanan alım sıkıntısının mısırda da devam ettiğini ve alım fiyatı 6 bin tl olarak açıklanan mısırın ton başına maliyetinin 7 bin lirayı geçtiğini belirten  CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü; “TMO’da yaşanan sorunlar nedeniyle, mısırda 7 bin lirayı geçen maliyete karşın, arpa ve buğdaydaki gibi tüccara mahkûm bırakılan mısır üreticileri mahsullerini 4 bin 500 lira ile 4 bin 700 lira arasında satmak zorunda kalıyor. Oysaki, dünya piyasalarında buğdayın alım fiyatı 13 bin 500 liraları buluyor Ülkedeki yanlış tarım politikaları nedeniyle sürekli olarak zarar eden üreticilerimize adeta ‘Sen Ekme!’ deniliyor” açıklamasında bulundu.

TMO çiftçinin kamburu oldu

Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar  yurt dışından alınan mısır ve arpaya verilen fiyatın Türk çiftçisine de verilmesi halinde hiçbir sıkıntı kalmayacağını vurgulayarak  “TMO hazırlık yapmıyor. Geçmiş dönemlerde ‘kara gün dostu’ olan TMO, bugün çiftçinin üzerine kambur olarak yapışmış pozisyonda. Mısır çiftçisi ürününü hasat edecek götüreceği TMO’da açık bir alan yok yani TMO şu an dolu. Buğdayları açık alana koyabiliyoruz, ambarlarımız var ama mısırı depoya koyma imkânımız da yok” diye konuştu

 

Exit mobile version