Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÖB-SEN, Danıştay’a açtığı itiraz davasını kazandı

Sendikalaşmada Baraj Kriteri Olmamalı

Sendikalaşmada Baraj Kriteri Olmamalı

Öğretmen sendikası TÖB-SEN, 6. dönem 2022-2023 Sözde Toplu İş Sözleşmesi’nin Ağustos 2021’de imzalandığı, ancak bu mukavelenin bir kurmaca ve aldatmaca içinde kamu çalışanlarına dayatıldığı iddiasıyla açtığı davayı kazandı. TÖB-SEN Yürütme Kurulu Başkanı Deniz Ezer, süreçle ilgili şu bilgiyi verdi: “Kamu çalışanları, geçmiş dönemlerde toplu sözleşmelerden kayıplarla çıkmış, aldıkları ücretler daima enflasyon altında kalarak, kamu çalışanları yoksulluğa mahkum edilmişti. Kamu çalışanları, imzalanan Toplu İş Sözleşmesi ile birlikte, maddi kayıplar yanında örgütlenme özgürlüğünü engelleyen, sendikal tekelleşmenin önünü açan bir düzenlemeyle de karşı karşıya kalmıştı. Tabi ki bu durum, tartışmasız yandaş konfederasyonun ve masada oturan diğer konfederasyonların eseridir. Memur-Sen, sendikaların örgütlenmesini engellemeyince, çareyi “baraj sorununu” katmerli hale getirmekte görmüştü. Kamu çalışanları, kamu emeklileri ve aileleri mutsuz, ama Memur-Sen bu tablodan memnun olan tek yapı idi. Kamu çalışanlarının ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik hakları ile ilgili ciddi sorunlar ve sıkıntılar yaşanmasına rağmen, yapılan görüşmelerin ağırlıklı olarak ‘yüzdelik zam pazarlığına’ indirgenmesi, toplu sözleşme hakkının önemi ve kapsamının yeterince kavranmadığını bir kez daha göstermişti.

Bütün bu olumsuzluklara sebep olan Memur Sen, kamu çalışanlarının hiçbir talebini karşılanmadığını bildikleri için de istifaları engelleme adına toplu sözleşme ikramiyesini sözde yükselterek, % 1 barajını getirdiler.
TÖB-SEN olarak, Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) örgütlenme özgürlüğünün önüne geçen bu söz konusu maddeler için Çalışma Bakanlığı’na hemen dava açmıştık. Dava sürecine, yandaş konfederasyon Memur-Sen müdahil olmuştu. Bizler, haklılığımıza inanarak davamızı açmıştık. Örgütlenme özgürlüğü önüne bilerek, kasıtlı olarak getirilen bu anti demokratik karara sessiz kalamazdık.
Sonuçta davamızı açtık ve kazandık. Başta, bu süreçte sarsılmadan yanımızda duran üyelerimiz olmak üzere, dava sürecini yürüten, emek harcayan Av. Ali Habip’e teşekkür ediyoruz. Yaşasın TÖB-SEN, yaşasın mücadelemiz.” -Cemil Yıldız-