Stadyum, Nazım Koka, Spor Salonu, Yüzme Havuzu Toki’ye
HAMOK üyesi 12 Meslek Odası; Atatürk Stadı, Nazım Koka Sahası ile Antakya Spor Salonu ve Yüzme Havuzu yerine “konut-ticaret alanı-konut ve meydan” yapılmak üzere TOKİ’ye devir işlemine sert tepki gösterdi.
Antakya Atatürk Stadyumu, Nazım Koka adıyla dış saha, Armutlu yolundaki spor salonu ile yüzme havuzu yerleri, “ticaret-konut, kısmen park ve küçük meydan” yapılmak üzere Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredildi.
İlk tepki, yüksek sesle, Hatay Akademi Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu’ndan (HAMOK) geldi. 12 Meslek Odası, Oda ya da Temsilcilik adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik, HAMOK olarak bir yandan üyelerin hak ve çıkarlarını savunup bu uğurda mücadele verirken, diğer yandan halkın ve kamunun çıkarlarını savunmayı asil görevleri arasında saydıklarını hatırlattı.
Hatay ilimizin ülke ve dünya ölçeğinde hak ettiği yere gelmesinin HAMOK olarak tüm yönetici ve üyelerin her zaman önceliği olduğunu hatırlatan sözcü Mustafa Özçelik, şöyle devam etti:
“Kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunması, çevre ve tarihi değerlerin yaşatılması, kültürel mirasın korunması, tarımsal ve sınai üretimin artırılması ile beraber yaşanabilir sağlıklı bir kent oluşturulması herkesin olduğu kadar bizlerin de görevidir.
Bu bağlamda, Antakya kent merkezinde bulunan Stadyum alanının, Stadyum taşındıktan sonra imara açılacağı bilgisini maalesef almış bulunmaktayız.
Hatay ili, Antakya ilçesi, General Şükrü Kanatlı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Antakya Stadyumu ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Binasının taşınması ile ortaya çıkacak olan alan; Spor Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan spor tesisinin yapılmasına karşılık Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredilmiştir.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bu alana ilişkin resen İmar Planı hazırlamış ve planda bu alanın kullanımını ticaret + konut, kısmen park ve küçük bir meydan olarak belirlemiştir.”
-ELDEKİ TEK YEŞİL!-
HAMOK Sözcüsü-Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik, mevcut stadyum ve yüzme havuzu bölgesinin TOKİ’ye devredilmesi ile Antakya kent merkezinde tek yeşil alan niteliği taşıyan tek yerin mezarlık kompleksi olarak kaldığını hatırlattı ve şöyle devam etti: “Antakya kent merkezinde sağlıklı ve yaşanılabilir bir kentin ihtiyacı olan yeşil alanlarımız ‘yoğun yapılaşma sebebiyle’ yok denecek kadar azdır. Mezarlık Kompleksi dışında neredeyse başka yeşil alanımız bulunmamaktadır. İhtiyaç duyduğumuz bir kent meydanına da sahip değiliz. Kentte yaşayan bireyler olarak bu önemli ihtiyaçlarımız dururken, boşalacak bu alanın İmara açılması planlama ve şehircilik ilkelerine aykırıdır.”
TOKİ’nin yasal olarak imar planı değişikliği yapma yetkisine haiz olduğunu, Stadyum ve çevresi için hazırlanmış olan imar planı çerçevesinde yapılan hesaplamalarda bu alana yaklaşık olarak 3000’e yakın ilave nüfus geleceğinin öngörüldüğünü söyleyen Özçelik, teknik olarak bu yoğunluğu karşılayacak alt yapının ise mevcut olmadığını açık bir dille belirtti.
-KABUL EDİLEMEZ-
Artan nüfusla ve ticaret alanlarıyla ortaya çıkacak olan altyapı ihtiyacı ve trafik yükünün karşılanamayacağının kesin olduğunu hatırlatan Dönem Sözcüsü Özçelik, Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu olarak, hazırlanan bu plana ilişkin kamuoyunu bilgilendirmeyi mesleki, kamusal ve toplumsal sorumlulukları çerçevesinde önemsediklerinin altını çizdi ve şöyle devam etti:
“Kentimizin en önemli noktalarından birinde yer alan, kent dokusuyla bütünleşmeyen, yeşil alan sürekliliğine engel olan ve özensiz bir şekilde hazırlanmış bu planın kabul edilmesi mümkün değildir.
Sağlıklı ve yaşanabilir bir kent oluşturabilmek için kent merkezinde yeşil alanlara ve kent meydanına ihtiyacımız vardır. Bu durum göz önüne alındığında, imar planı değişikliği yapılan Antakya Stadyumu ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü binasına ait alanın hemen yanında yer alan 15 Temmuz Parkı ile bütünleştirilerek kamusal alan niteliği kazandırılması ve kent meydanı yapılması gerekmektedir.
Ulusal Yarışmaya açılarak tasarlanması gereken söz konusu alanın kent meydanı olarak kullanımı kamu yararı açısından hepimizin ihtiyacıdır.
Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu olarak, yapılması planlanan imar değişikliğinin derhal durdurulması gerektiğini, stadyum ve çevresindeki alanın ihtiyaç duyduğumuz yeşil alan ve kent meydanı olarak düzenlenmesinin kentin gelişimi ve sürdürülebilirliği için zaruri olduğunu kamuoyunun bilgisine sunarız.
Halkımızı, bu planlamaya karşı durmaya ve kentimizin geleceği açısından önemli gördüğümüz bu alana sahip çıkmaya davet ediyoruz.”
-İMZACI ODALAR-
Bildiriye imza atan Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu üyesi Meslek Odaları ile İl Temsilcilikleri şöyle sıralanıyor:
Hatay Diş Hekimleri Odası, Hatay Eczacı Odası, Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Hatay Tabip Odası, Hatay Veteriner Hekimleri Odası, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği, TMMOB Mimarlar Odası Hatay Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası Hatay İl Temsilciliği.
-Cemil Yıldız-