6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde yaşayan hak sahipleri, 250 bin sosyal konut projesi kapsamında belirlenen fiyat ve taksitlere ilişkin taleplerini içeren ortak imza dilekçesi hazırladı. Depremzede vatandaşlar, ekonomik koşulların ağırlaştığını belirterek konut fiyatlarının sabitlenmesini ve taksitlerin düşürülmesini istedi.
11 ilden ortak çağrı
“250.000 Sosyal Konut Projesi 11 İl Ortak İmza Dilekçesi” başlığıyla hazırlanan metin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) sunulmak üzere kaleme alındı.
Dilekçede, 2022 yılında kamuoyuna duyurulan ve 250 bin konutu kapsayan sosyal konut projesi çerçevesinde hak sahibi olan depremzedelerin ciddi ekonomik mağduriyet yaşadığı vurgulandı.
“Sosyal konut anlayışıyla bağdaşmıyor”
Metinde, projenin dar gelirli vatandaşların uygun şartlarda konut sahibi olabilmesi amacıyla hayata geçirildiği hatırlatılarak, mevcut ekonomik koşullar, artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında belirlenen taksit tutarları ile artış oranlarının sosyal konut anlayışıyla örtüşmediği ifade edildi.
Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar, hem yıkımın hem de ekonomik zorlukların yükünü birlikte taşıdıklarını belirtti. Dilekçede, depremzede ailelerin büyük bölümünün asgari ücretli, emekli ya da dar gelirli kesimden oluştuğuna dikkat çekildi.
“Sosyal devlet ilkesi gereğini yapmalı”
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2. maddesinde yer alan “sosyal devlet” ilkesine atıf yapılan dilekçede, devletin afetzedeleri koruyucu ve destekleyici tedbirler almasının anayasal bir sorumluluk olduğu ifade edildi.
Bu çerçevede depremzedeler şu talepleri sıraladı:
• 250.000 Sosyal Konut Projesi kapsamındaki konut fiyatlarının sabitlenmesi,
• Deprem bölgesindeki taksit tutarlarının düşürülmesi,
• Artış oranlarının kaldırılması ya da sabitlenmesi,
• Hak sahiplerine özel, gelir bazlı ödeme modelinin uygulanması.
Vatandaşlar, “Depremzede vatandaşların ikinci bir ekonomik yıkım yaşamaması adına gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz” ifadeleriyle yetkililere çağrıda bulundu.
İmza kampanyası başlatıldı
Hazırlanan dilekçede ad-soyad, T.C. kimlik numarası, imza, blok/daire numarası ve telefon bilgileri için alan ayrıldı. 11 ilde eş zamanlı olarak imza toplanmaya başlandığı öğrenildi.
Depremzedeler, sosyal konut projesinin gerçek anlamda “sosyal” nitelik taşıması için ödeme koşullarının yeniden düzenlenmesini talep ediyor. Bölge halkı, taleplerinin karşılık bulmaması halinde süreci daha geniş çaplı bir kamuoyu gündemine taşıyabileceklerini ifade ediyor.
