Antakya, Arsuz ve Samandağ merkezli olmak üzere, Hatay’ın 3 önemli sorununda çözüm için Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden hamle bekleniyor.
Antakya Kurtuluş Caddesi’nin motorlu araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılması projesi, Arsuz-Çevlik yolunda 26 Km’lik yol yapımı sonrası geride kalan Kale-Konacık arasındaki 14 Km’lik yolun iyileştirilmesi ve Samandağ Deniz-Çevlik’te boğulmaların önüne geçilmesi sorunlarının çözümünde Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne görev düşüyor.
Gazetemiz Muhabiri, Hatay Valisi Rahmi Doğan’a bu projeleri sordu. Vali Doğan, yaşanan gelişmeleri özetledi ve sürecin işleyişi açısından Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni işaret ederek, yetkili kurum olduğunu hatırlattı.
1-KURTULUŞ CADDESİ YAYALAŞTIRMA PROJESİ
Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi olarak bilinen Antakya Kurtuluş Caddesi’nin araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılması projesinin startı tam 1 yıl önce verildi. 2019 yılı Temmuz ayında, Vali Rahmi Doğan; AKP, CHP ve MHP Milletvekilleriyle bir araya geldi ve bu görüşmeden, caddenin trafiğe kapatılması kararı çıktı. Hatay Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırma için Ağustos’ta 100 milyon TL borçlanma kararı aldı. Böylece, kamulaştırma ile beraber Kurtuluş Caddesi trafiğe kapatılacak, M.Kemal Şeyhoğlu Caddesi ise alternatif cadde olarak motorlu araç trafiğine açılacaktı.
Hatay Valiliği’nde, Vali Rahmi Doğan başkanlığındaki toplantıya, Milletvekilleri; Hüseyin Yayman, Hüseyin Şanverdi, Abdulkadir Özer, Serkan Topal, Mehmet Güzelmansur, Suzan Şahin, Lütfi Kaşıkçı yanı sıra Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, Hatay Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Nihat Tazearslan, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı İkbal Polat ile diğer uzmanlar katılmıştı. İttifakla alınan bu kararın üzerinden tam 1 yıl geçti. Ancak, Meclis’in borçlanma yetkisi vermesi dışında, kayda değer bir gelişme olmadı.
Karara işlerlik kazandıracak, borçlanarak kamulaştırma yapacak ve alternatif yollar açacak Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden, süreci hızlandırması ve projeyi de en kısa zamanda hayata geçirmesi bekleniyor.
2-KALE-KONACIK YOLU İYİLEŞTİRMESİ
Ne var ki, Samandağ Çevlik-Arsuz güzergahında, geriye kalan Kale ile Konacık arasındaki 14 km’lik yol, trafik açısından oldukça tehlikeli, seyri zor bir yol. Virajlarla dolu yolda, kimi yerde iki aracın geçebilmesi dahi imkansız. Yolun bazı bölgelerinde yer alan çökmeler ise bir başka sorun. Bu anlamda, yolun mutlak surette ve en ivedi şekilde ıslahı gerekiyor. Yolda, ciddi anlamda iyileştirmeler, esasen çok önceden yapılmalıydı. Ancak yarın iyileştirme adımı atılması bugüne göre geç olacağı için, biran önce bu hamle yapılmalı.
Kale-Konacık arası mutlaka iyileştirilmeli. Aksi halde, 26 km’lik yolun yapımı fazla bir anlam taşımayacak. Belki de üzücü kazalar dahi yaşanabilecek. Bu anlamda, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Kale-Konacık arası yolu en kısa sürede iyileştirmesi, Arsuz-Çevlik yolundaki diğer çalışmaları daha da değerli kılacak, hizmet bir anlamda taçlanacak.
3-SAMANDAĞ DENİZ-ÇEVLİK’TE BOĞULMA OLAYLARI
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin, bölgede, yaz mevsimi boyunca 2-2,5 ay süreyle cankurtaranları görev yapıyor. Kimi olaylara müdahale edilmekle beraber, çok yetersiz.
RİP, çok iyi yüzme bilenleri bile denizin derinliklerine çeken, saatte 70 kilometre hızla hareket eden, sinsi ve çok güçlü bir akıntı. Çok sığ olan Samandağ Denizi ve Çevlik gibi plajlarda da sıklıkla görülüyor. Can kaybına neden olan RİP akıntısına karşı yetkili kurum olan Hatay Büyükşehir Belediyesi; Valilik, Kaymakamlık, İlçe Belediyesi, MKÜ, İSTE ve Gençlik Spor gibi kurumlarla işbirliği içinde, bu tür istenmeyen olayları minimize edecek projeler geliştirmeli, uygulamaya koymalı.
Her yıl 20-25 kişinin can kaybına yol açan boğulma olayları, salt cankurtaranlarla çözülecek derecede küçük bir sorun değil. Beklenti, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin, sorunun bilimsel eksende çözümü adına, diğer kurumlarla işbirliği içinde adımlar atması yönünde. -Cemil Yıldız-