Topal, Muhtarların sorununu TBMM’ye taşıdı:

Yetkisiz Yetkili… CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, muhtarların sorunlarını TBMM gündemine taşırken, onlar için “Yetkisiz Yetkililer” tanımlaması yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi veren CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, muhtarlıkların bütçe ve kaynak kullanımı gibi yapısal nitelikte bir değişime gidilerek güçlendirilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. […]

Yetkisiz Yetkili…

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, muhtarların sorunlarını TBMM gündemine taşırken, onlar için “Yetkisiz Yetkililer” tanımlaması yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi veren CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, muhtarlıkların bütçe ve kaynak kullanımı gibi yapısal nitelikte bir değişime gidilerek güçlendirilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Muhtarların, bir siyasi parti çatısı altında olmadan, doğrudan halk tarafından seçilen ve devletle halk arasında köprü görevi yürüten kişiler olduğuna dikkat çeken Hatay Milletvekili Serkan Topal, “Türkiye Muhtarlar Derneği verilerine göre bugün 18 bin 277’si köy, 31 bin 750’si mahalle muhtarı olmak üzere toplam 50 bin 27 muhtarımız görev yapmaktadır. Ancak muhtarlar sınırlı yetki ve görevlere sahip olup adeta ‘yetkisiz yetkili’ konumundadır” dedi.
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemli önergesinde şu sorular yer aldı:
1- Muhtarlıkların güçlendirilmesi için bütçe ve kaynak kullanımı gibi yapısal nitelikte bir değişime gitmeyi düşünüyor musunuz? Köy ve mahalle muhtarlarına aylık bir ödenek bağlamayı planlamakta mısınız?
2- Mahalle nüfusları, yoğunlukları farklı olmasına rağmen muhtarların aldığı maaş aynıdır. Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
3- Muhtarlar 657 sayılı devlet memuru yasasına göre yargılanmaktadır. Ancak aynı yasanın diğer haklarından yararlanamamaktadır. Bu çelişkinin nedeni nedir?
4- Belediye meclisinde bir mahalle ilgili bir karar alınıyorsa o muhtarın o belediye meclisi toplantısında oy kullanma hakkına sahip olması gerekmez mi? Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Muhtarlar, mahallesi ile ilgili imar değişikliğinde sorumluluk ve söz hakkı talep etmektedir. Bu konu ile ilgili bir çalışmanız var mı?
5- Seçimle iş başına gelen köy ve mahalle muhtarlarının görevlerine son verilmesi atanmışlar tarafından yapılmaktadır. Görevi kötüye kullanma, suistimal gibi yasal gerekçelerle görevden uzaklaştırma dışında siyasal tercihlere bağlı görevden almalar ve haksız yere görevden alındığı iddiası ile hukuki yollara başvuran muhtar var mıdır?
6- Muhtarların elektrik, su, ulaşım, haberleşme giderlerini kendileri mi karşılamaktadır? -Cemil Yıldız-

Exit mobile version