Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD), Türkiye genelinde 15 bin 984 toplanma alanı bulunduğu bildirildi. Peki, kendi adımıza soralım mı? Antakya özelinde duran kalabalığı, olası bir depremde toparlayacak kaç “toplanma alanımız” mevcut?
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Başkanlık makamının bulunduğu taş binanın önünden geçenlerin dikkatini çeken bir uyarı var. Üzerinde, ‘Acil Toplanma Yeri’ yazan bu uyarıya yakından bakanlar, benzerlerinin nerede olduğunu sorguluyor ve kamuoyuna yönelik, bu anlamda şu ana kadar bilgi verilmemesini de bir eksiklik olarak görüyor. Zira geçtiğimiz günlerde bu konu başlığında bir açıklama yapan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye genelinde 15 bin 984 toplanma alanı olduğu bilgisini paylaştı. Merak edilen, Antakya özelinde duran kalabalığı, olası bir depremde toparlayacak kaç “toplanma alanımız” mevcut ve bu ‘toplanma alanları’, kentin hangi noktalarında?
-AÇIKLAMA!-
AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, AFAD tarafından hayata geçirilen ve toplumu afetlere karşı bilinçlendirme amacı taşıyan “Afetlere Hazırlık Yılı” Projesi, 4’üncü ayına giriyor. Bir yıl boyunca her ay bir başka konunun işleneceği projenin ekim ayı teması, “toplanma alanı” olarak belirlendi.
Afet ve acil durumlar sonrasında, halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlara odaklanan tema ile ilgili detaylara, AFAD’ın resmi sitesinden ya da “www.hazirol.gov.tr” adreslerinden ulaşılabilecek. Vatandaşlar ayrıca, afetlerle ilgili en güncel bilgiler için AFAD’ın sosyal medya hesaplarını da takip edilebilir.
-15 BİN 984-
Toplanma alanları, Türkiye Afet Müdahale Planı’nda (TAMP) yer alan diğer bazı kavramlarla karıştırılabiliyor.
Barınma alanı ve tahliye alanı kavramları, günlük hayatta, toplanma alanı kavramı yerine yanlış şekilde kullanılabiliyor. Afet ve acil durum toplanma alanı, afet ve acil durumlar sonrasında geçici
-KRİTERLER!-
Hatay ve diğer kentlerdeki belediyeler, toplanma alanlarının tespitini ve kontrolünü 7 kriter doğrultusunda yapıyor. Bu arada şunu özellikle ifade etmek gerekiyor ki, her açık ya da boş alan, toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımıyor. Toplanma alanları belirlenirken, çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor. Her bir kriterin önemi, ağırlıklı olarak hesap ediliyor ve kriterleri karşılama durumuna göre, o yerin toplanma alanı olup olamayacağı tespit ediliyor.
Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor. Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor.
-KORKUYORUM!-
Deprem konusundaki hassasiyetini Antakya Gazetesi ile paylaşan bir okurumuzun ifadesi ise, artan ‘deprem’ haberlerine ilişkin olarak, ‘korkuyorum’ başlığında!
“Ne olacağını biliyor muyuz? Hayır! Ama yapmamız gerekenleri biliyoruz. Doğru mu? Ama bizlerin bilmediği, yapılması gerekenlerin ne kadarının yapıldığı! Toplanma alanlarından bahsediyoruz. Ama bizler kentsel dönüşümün sancıları ile iç içe yaşıyoruz. Çürük binaları ise bu kapsamda kurtarmanın gayretindeyiz. Ama diğer taraftan da, ‘eğer olursa’ kısmından kaçamadığımızdan, ‘nerede toplanırız’a cevap da arıyoruz. Büyükşehir Binası önünde yazandan başka, ben başka hiçbir yerde buna dair bir uyarı görmedim. Ne olacak? Bütün şehir, deprem anında buraya mı gelecek? Sonuç bu mu?” -Tamer Yazar-