Toplantılar, hem Hatay’da!

Hem de Bakanlar düzeyinde! Suriye’nin kuzeybatısında yer alan ve Türkiye ile 130 kilometrelik sınırı paylaşan İdlib, 4 milyona yakın sivile ev sahipliği yapması yanı sıra, Hatay’a yakınlığıyla da, sivil göçün rotasındaki son adres olarak kabul ediliyor. 6 Ocak’ta, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında, İdlib ve Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi gibi yerlerde yardım çalışmaları gerçekleştiren dernek […]

Hem de Bakanlar düzeyinde!

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan ve Türkiye ile 130 kilometrelik sınırı paylaşan İdlib, 4 milyona yakın sivile ev sahipliği yapması yanı sıra, Hatay’a yakınlığıyla da, sivil göçün rotasındaki son adres olarak kabul ediliyor.

6 Ocak’ta, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında, İdlib ve Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi gibi yerlerde yardım çalışmaları gerçekleştiren dernek temsilcileriyle, İdlip İnsani Yardım Değerlendirilmesi Toplantısı gerçekleştirildi. Benzer bir toplantı, bu defa 7 Ocak’ta, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı başkanlığında, Hatay İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde yapıldı. Hatay Valisi ve ilgili birimlerin de katılım gösterdiği toplantıda, İdlib’deki insani durum, göç ve sınır güvenliği konularında son gelişmeler ve alınmış tedbirler konuşuldu, alınması gereken ilave tedbirler değerlendirildi.
-359 BİN-
Hatay’ı da yakından ilgilendiren sürecin, gerek Ankara’da gerekse de Bakanlık destekli olarak Hatay’da masaya yatırılması, sınırda biriken, birikmeye devam eden on binlerler alakalı! Suriye Müdahale Koordinatörlüğü verilerine göre, sadece Kasım ve Aralık aylarında Suriye-Türkiye sınır hattı yakınındaki bölgelere kaçan sivillerin sayısı 359 bin 471’e bine ulaştı. Ancak yapılan yardım çalışmalarının yetersiz kaldığı bu büyük kalabalık noktasındaki yardım çağrıları değişmiyor. “Canını kurtarmak için Türkiye sınırına göç eden siviller, ağır kış şartları altında yaşam mücadelesi veriyor. Binlerce sivil, yağmur ve çamur altında kalan çadırlarda çaresizce beklerken, kimi siviller barınacak bir yer bulamıyor.”
-TABLO KÖTÜ-
Hatay’ın da içinde olduğu bölgedeki yardım çalışmalarına katılan Avrupalı bir gönüllü, İdlib’in güneyindeki Cebel ez-Zeviye bölgesine işaret ederken, “İdlib düzelmeden, Suriye de düzelmeyecek” tespitinde bulundu. Bu konuda paylaşılan son bilgiye göre, saldırıların yeniden şiddetlenmesi halinde, İdlib’in güneyindeki Cebel ez-Zeviye bölgesinde de göçlerin başlamasından, böylece 250 bin sivilin daha yerinden edilmesinden endişe ediliyor. İdlib’deki kampların dolması, yeni çadır kurulacak alan ile altyapının bulunmaması ve yardımların azalması nedeniyle, binlerce sivil, sığınacak yer bulmakta güçlük çekiyor. Saldırılardan kaçarak evsiz kalan binlerce aile ise yardım bekliyor.
Konuya bu açıdan dikkat çeken yardım görevlisinin tespitleri ise şöyle:
“Ankara’daki son toplantıdan haberim var. Burada ve daha birçok yerde yardım çalışmalarına katılan yardım derneklerinin çalışmaları ele alındı. Ama ana konu, İdlib. Çünkü burada herkes, bu sivil çaresizliğin bir araya topladığı insanların daha ne kadar dayanacağını soruyor birbirine. Türkiye’nin sınırı kapalı durumda. Kapalı tutmaya devam eder mi, kimse bilmiyor. Sanırım, Ankara’ya kalsa sınırı açacak, ama toplumsal hassasiyetler nedeniyle buna pek cesaret edemiyor. Ama şartlar cidden çok ağır. Zemini iyileştirilemeyen yerlerde kurulan çadırlar, çamur içinde. Alt yapı yok, ısınma sorunu var, ama her şeye rağmen yardımlar gelmeye ve burada dağıtılmaya devam ediliyor. Sanırım insanların umudunu ayakta tutan da bu yardımlar ve yardımları gerçekleştiren dernekler.”
-SEFERBERLİK!-
Bölgedeki yardım çalışmalarının hangi şartlarda ilerlediğine işaret eden isimlerden biri de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. Soylu, “İdlib’den son bir ayda, 300 bini aşkın insan yerinden edildi. Şu anda AFAD’ımızdan Kızılayımıza, tüm yardım derneklerimizden belediyelerimize kadar herkes orada, o insanların ve çocukların çıplak ayaklarının ayakkabıyla, çorapla buluşması ve rahat bir yerde kafalarını yastığa koyabilmeleri için çaba sarf ediyor” dedi. -Tamer Yazar-

Exit mobile version