Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toprağa Gübre Maliyeti
% 500 Arttı

2021’de 110 TL olan
2021’de 110 TL olan kuyu suyu 250 TL oldu, 300 TL’ye çıkarma çabaları var. Üretici şaşkın, ürün ekemez durumda.

Kimileri gıda, ulaşım, haberleşme, kimileri giyim, eğlence, mobilya, kimileri benzin, mazot, enerji, ısınma, aydınlanma ücretlerindeki fahiş artışlardan yakınırken, çiftçiler ve üreticiler ise gübrede maliyetin % 500 oranında artması karşısında şaşkın durumda. Üretici, maliyeti 5 kat artan gübrelemeyi yapamazken, sulama gideri ise % 80’lerde dolayında arttı.

Dörtyol Ziraat Odası Başkanı İbrahim Seyhan, ülkemiz tarımının içine girdiği darboğazla ilgili açıklamasında, “Sulama kooperatiflerinin takipçisi olacağız. Başarılarında takdir edip, başarısızlıklarında üreticilerimiz adına hesap soracağız” dedi.

Dörtyol Ziraat Odası Başkanı İbrahim Seyhan, şunları söyledi:

“İçinde bulunduğumuz tarım sezonu itibariyle, üreticilerimiz oldukça zor durumda. Gübrelerde afaki yükselişi endişe ile takip etmekteyiz. Tarımsal alanlarda gübreleme maliyeti, ortalama 5 katına çıktı. Çiftçimiz, gübrelemelerini ve bakımlarını yapamaz oldu. İlaç maliyetleri de keza, hat safhaya çıktı. Birçok üreticimiz, banka kredilerini ödeyemez duruma geldi. Tam bu konularla ilgilenirken, elektriklere zaman geldi. 2021 yılında 110 lira olan kuyu suları 250 liralara çıktı. Sulama Kooperatifleri, kafasına göre masraf hesaplayıp, ‘300 liralarda olması lazım’ diye kararlar alıyorlar. Neticede biz de hesaplamalarımızı yaptırıyoruz. Çıkan maliyetlerin sonucuna göre, sulama kooperatiflerinin belirlediği birim fiyat afaki olursa, gereken yerlere müracaatlarımızı yaparak, üreticimiz adına mahkeme hakkımızı kullanacağız. Bu zor zamanda, üreticimizin daha sık yanında olacağız. Dörtyol Ziraat Odası’nın varlığını üreticimiz hissedecek. Bilmediğimiz bütün problemlerle ilgili de üreticilerimiz Odamıza başvuruda bulunabilir. Hepsinin takipçisi olacağız. Çiftçimizi, bu kara günde yalnız bırakmayacağız.”

Konu ile ilgili, Dörtyol Ziraat Odası Danışmanı Mevlüt Çoşkun ise yaptığı açıklamada, tarımsal girdi fiyatlarının her alanında çok ciddi yükselişler yaşandığını kaydederek, “Üreticilerimiz acilen bir araya gelerek, örgütlü çalışmalarla, müşterilerine kooperatif olarak satış yapmaları menfaatlerine olacaktır. Ayrıca bahçe bakımları için maliyetleri düşürmek zorunda, üreticiler. Toplu alımlar, burada da işe yarayacaktır. Maliyet, program ve benzeri konularda, çiftçilerimiz gerekirse Odamıza başvurabilir” dedi.

-Cemil Yıldız-