Toprağı kapattık

Hizmete nokta koyduk! Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından, 11 Eylül Reyhanlı Şehitleri Bulvarı’na çıkan -HATSU- yanındaki yolda yapılan refüj çalışmasına seyre dalanlar, mevcut toprağın kilit taşlarla kapatılmasını şaşkın gözlerle izledi. Sıklıkla, refüjlerde bakım ve onarım çalışmalarına denk geliriz. Çünkü bu alanlara dair toprağın çimlendirme ya da ağaçlandırma işlemleri yerel idarelerin en dikkat ettiği detaylardır. Hatta şehre […]

Hizmete nokta koyduk!

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından, 11 Eylül Reyhanlı Şehitleri Bulvarı’na çıkan -HATSU- yanındaki yolda yapılan refüj çalışmasına seyre dalanlar, mevcut toprağın kilit taşlarla kapatılmasını şaşkın gözlerle izledi.

Sıklıkla, refüjlerde bakım ve onarım çalışmalarına denk geliriz. Çünkü bu alanlara dair toprağın çimlendirme ya da ağaçlandırma işlemleri yerel idarelerin en dikkat ettiği detaylardır. Hatta şehre giren yollardaki orta refüjler bu yüzden öncelikli ele alınan yerlerdir. Peki ya şehir içinde olanlar? Onlar için ne yapıyoruz, hiç merak ettiniz mi?
-TAŞ DÖŞEDİK!-
11 Eylül Reyhanlı Şehitleri Bulvarı’na çıkan -HATSU- yanındaki yolu ikiye ayıran refüjde düzenleme yapan Hatay Büyükşehir Belediyesi ekiplerini izleyenler, ‘çimlendirme’ ya da ‘yeşillendirme’ beklentilerini en azından burası için rafa kaldırdı. Ama kaldırırken de, bazı vatandaşlar, olanı biteni uzaktan da olsa şaşkın gözlerle izledi. Refüj boyunca toprak alana belli aralıklarla ağaç dikimi gerçekleştiren ekiplerin, bu ağaçlar arasında kalan toprağı nasıl değerlendireceğini merak edenler, kaldırımlarda ve ara yollarda kullanılan kilit taşlarla var olan toprağın örtülmesi işlemine anlam veremedi.
-MANTIĞI NE?-
Bir vatandaşın söyledikleri ise o şaşkınlığa dair oldu:
“Başka şehirlerde de bunun bir örneği var mı bilmiyorum. Çünkü ben hayatımda ilk kez böyle bir uygulama görüyorum. Anlamadığım şey, şehirde toprak alan zaten kalmamış. Ama var olanı yeşillendirmek yerine kaldırım taşıyla kapatıyoruz. Bildiğimiz, bizlerin mahalle aralarındaki yollarda ve kaldırımlarda kullandıkları kilit taşlarla. Anlayacağınız, işin ne estetiği var ne de tutulacak bir tarafı… Bakarken düşündüm aslında, ne yapıyorlar diye. Önce anlamadım. Olması gereken nedir? Eldeki toprağı, yolu ve etrafı güzel göstermek için kullanmak değil mi? Peki, nasıl kullanırsınız? Yeşillendirirsiniz. Çiçek ekersiniz. Tamam, ağaç diktiniz, elinize sağlık. Peki, diktiğiniz ağaçlar arasındaki mesafeleri niye kapatma gereği duydunuz? Mantığı ne? Bakımı zor geldi de, bu şekilde kolayına mı kaçtık? Bu mu? Tek diyeceğim şey, buna hizmet demesinler… Bu hizmet değil!” -Tamer Yazar-

 

Exit mobile version