Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Torba Yasa’ya karşı eyleme

Oruç ve Atay da destek verdi Alevi örgütleri, TBMM önünde,

Oruç ve Atay da destek verdi

Alevi örgütleri, TBMM önünde, “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık” sloganıyla eylem yaptı. Hatay kadın siyasetinin TBMM’deki güçlü ismi Tülay Hatimoğulları Oruç ile TİP Genel Başkan Yardımcısı, Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu da eyleme katılarak destek verdi.

AKP-MHP Hükümeti tarafından hazırlanan kanun teklifini protesto eden Alevi örgütleri, Ankara’da, “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık” sloganıyla eylem yaptı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birleşik Konfederasyonu (AABK), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri’nin düzenlediği eyleme, TİP Genel Başkan Yardımcısı, Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu ile Hatay kadın siyasetinin TBMM’deki güçlü ismi Tülay Hatimoğulları Oruç da katıldı. Oruç, bu konudaki paylaşımında, “Alevi toplumunun eşit yurttaşlık talebi, talebimizdir. Alanda, Alevilerle birlikte tekrar dile getirdik. Alevilik, torbaya sığmaz! Cemevleri, ibadethane olarak kabul edilmeli, Alevi toplumunun hak ve özgürlük talepleri anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır” dedi.

-SLOGANLAR-

Ayrancı Pazarı’nda toplanan ve buradan TBMM önüne yürümek isteyen gruba, polis izin vermek istemedi. Polis barikatını aşarak TBMM önüne yürüyen grup, burada bir basın açıklaması yaptı. Grup; “AKP, elini inancımdan çek”, “Alevilik haktır, engellenemez”, “Eşit yurttaşlık istiyoruz” sloganlarını attı.

AKP’li Vekillerce hazırlanan ve cemevlerine yönelik yeni düzenlemeleri içeren “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Ekim ayında Genel Kurul’a sevk edilmek üzere, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışmalar eşliğinde kabul edilmişti. Alevi toplumunun kanaat önderleri, komisyon görüşmelerine katılarak, teklifle ilgili tepkilerini dile getirmişti.

-TEKLİF İÇERİĞİ-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmiş şekliyle, torba yasa teklifinde Aleviliğe ilişkin şu düzenlemeler söz konusu:

*3194 sayılı İmar Kanunu’na “İmar planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçları göz önünde tutularak lüzumlu cemevi yerleri ayrılır. İl ve ilçelerde mülkî idare amirinin izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla cemevleri yapılabilir. Cemevi yeri, imar mevzuatına aykırı olarak başka maksatlara tahsis edilemez” hükmü eklenecek.

*5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7’nci maddesine “Gerektiğinde cemevleri için bina ve tesisler yapmak, bu bina ve tesislerin her türlü bakımını, onarımını yapmak ve gerekli malzeme desteğini sağlamak. Cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapmak” fıkraları eklenecek.

*5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 6’ncı maddesine “İl özel idaresi; il sınırları içinde mabetler, kültür ve tabiat varlıkları, tarihî doku ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânlar ile cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapabilir” fıkrası eklenecek.

*5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü maddesine “cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını yapabilir” ibaresi eklenecek. Aynı kanunda 15’nci maddeye “cemevlerine” ibaresi eklenmesiyle belediyelerce hastanelere sunulduğu gibi bu mekanlara da hizmet sunması hedeflendi.

* 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na “Cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçesine konulacak ödenekten karşılanır” hükmü eklenecek.

-KURULDU-

Bu arada, tepkilere neden olsa da Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın görev alanındaki çalışmalarını değerlendirmek ve önerilerini Başkanlığa bildirmek üzere bir de Danışma Kurulu kurulacak. Kararnameyle, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı için başkan (1), başkan yardımcısı (2), daire başkanı (5), veri hazırlama ve kontrol işletmeni (30), programcı (2), çözümleyici (2), sekreter (1), şoför (1), hizmetli (2), mütercim (2), sosyolog (2), psikolog (2) ve grafiker (1) ünvanlarından oluşan 53 kadro oluşturuldu.

Tamer Yazar