Toz Kirliliği hala tehdit ediyor

Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası İş Birliğiyle Yürütülen Çalışma, toz kirliliğinin devam ettiğini ortaya koydu. Hatay, Antakya’da gerçekleştirilen hava kalitesi izleme çalışması sonuçları, Temiz Hava Hakkı Platformu, Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası tarafından açıklandı. 17 Ekim-15 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan çalışma, bölgede halen toz kirliliğinin limitlerin çok üzerinde olduğunu ortaya […]

Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası İş Birliğiyle Yürütülen Çalışma, toz kirliliğinin devam ettiğini ortaya koydu.

Hatay, Antakya’da gerçekleştirilen hava kalitesi izleme çalışması sonuçları, Temiz Hava Hakkı Platformu, Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası tarafından açıklandı. 17 Ekim-15 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan çalışma, bölgede halen toz kirliliğinin limitlerin çok üzerinde olduğunu ortaya koydu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından akciğer kanserine sebep olan 1. Grup etmen olarak sınıflandırılan PM2.5’in 30 günlük ölçüm sonuçlarının ortalaması metreküpte 20 mikrogram olarak belirlendi. Bu değer, DSÖ’nün insan sağlığı için belirlediği yıllık kılavuz değerin tam dört katına denk geliyor.

Çalışma, toz kirliliğinin özellikle deprem sonrasında yıkılan binalardan ve ayrıştırma işlemlerinden kaynaklandığını gösterdi. Ancak, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bölgedeki toz kirliliğinin çözümü konusunda olumlu bir gelişme yaşanmadığı belirtildi.

Araştırma sonuçlarına göre, Hatay’da hala yıkılan binalardan kaynaklı molozların mevzuata uygun şekilde kaldırılmadığı ve ayrıştırma işlemlerinin çok yüksek toz salımına neden olduğu tespit edildi. Bu durumun, yaşamı tehdit eden bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiği vurgulandı.

Buna ek olarak, tozun özellikle bebek, çocuk, gebe kadın ve kronik hastalığı olan bireyleri etkilediği ve solunum yolu şikayetlerinde artış olduğu belirtildi.

TTB-THHP ortak çalışmasında toz ölçümleri Ekim-Kasım aylarında gerçekleştirilmiş olup, havadaki toz yoğunluğunun ana kaynağının hala yıkımı devam eden binalar ve molozlar olduğu belirtildi. Ancak, bu toz kirliliğinin önüne geçmek için yapılabileceklerin basit olduğu ve yönetmeliklerin uygulanmasında kamu yönetiminin gerekli siyasi iradeyi göstermediği ifade edildi.

PM2,5 ince partikül madde nedir?

PM2,5 aerodinamik çapı 2,5 mikron ve daha küçük parçacıklı maddelere verilen isimdir. PM2,5 insan faaliyetlerinden kaynaklanan kirliliği ayırt edebilmek için temel göstergedir. İnşaat, fosil yakıtlardan elektrik üretimi, sanayi, ısınma, ulaşım, madencilik, endüstriyel tarım sektörleri PM2,5 kirliliğinin ana kaynaklarıdır. -İlyas Yiğit-

Exit mobile version