Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Trafik Akışı Değişti!

Peki Sinyalizasyon? Antakya kent merkezinde trafik akışını yıllar içinde defalarca

Peki Sinyalizasyon?

Antakya kent merkezinde trafik akışını yıllar içinde defalarca değiştiren kent idarecilerinin, mevcut değişimi ne denli koordinasyon (!) içinde gerçekleştirdiklerinin en çarpıcı adresi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün olduğu kavşak! Değişen yol akışına uymayan trafik ışıkları, karşıdan karşıya geçmeye çalışanları da zor durumda bırakıyor!

“Daha önceleri yeşil yandığında, bana kalan sürede rahatlıkla karşıya geçiyordum. Şimdi mi? Bana yeşil yanar yanmaz, siz deyin 5 ben diyeyim 6-7 saniye içinde o yeşil kırmızıya dönüşüveriyor. Hatta o olmadan da yan taraftan araçlar dönmeye başlıyor! Anlayacağınız, yayaya tanınan süre çok kısalmış ve garip de bir karmaşa oluşmuş. Çünkü mevcut trafik ışıklarının zamanlaması, eski sisteme göre yapılmış. Şimdi her yerden araba geliyor! O yüzden, geçtiniz ya da bir tur daha bekleyeceksiniz…”
Yaşlı bir Antakyalının söyledikleri, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün olduğu kavşakta son dönemde yaşananların kısa bir özeti. Zira Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘tek yön – çift yön’ uygulamasıyla araç akışı bir kez daha değiştirilen yollar, en çok da yayaları etkiliyor.
-SORUN ÇOK!-
Mevcut yollarda yaşanan değişimin, trafik sinyalizasyonu düşünülmeden yapıldığına işaret eden vatandaşlar, araçların akışı ile uymayan trafik lambalarındaki problemin bir an önce düzeltilmesi ve olası bir kazaya davetiye çıkartılmamasını istiyor. Şikâyetler ise tam da bu noktada birikmeye devam ediyor…
F.U. >> Dediğiniz yerde sorun yaşayanlardan biriyim. Daha önce normal adım hızında karşıya geçebiliyorken, şimdi, bana yeşil yanarken, bir diğer taraftan araçlar dönmeye başlıyor. Normal şartlarda duran kısım, şimdilerde yaşanan kargaşadan payını almış görünüyor. Ama bu durumun fark edilmemiş olması da ilginç.
H.I. >> Geçen bir arkadaşım geldi İstanbul’dan. Bizde bir hafta kaldı. Kaldığı süre içinde benim arabamı kullandı ara ara. Hatta, ‘Bu trafik insana saç baş yoldurur. Yeni yapılan uygulamada bazı yollar o kadar daralmış ki, kazara araba stop etse, tüm trafik kilitlenecek’ dedi geçenlerde. Haksız mı?
G.S. >> Merak ettiğim tek bir şey var! Bu defa kaç hafta sürecek bu uygulama? Ben hatırlamıyorum… Sahi, şu ana kadar kaç kez değiştirdik yollardaki bu ‘yön’ tabelalarını? Dedikleri gibi, ‘biz bize benzeriz…’
J.C. >> Geçen gün tek bir yerde sorun yaşadım… O da, Valilik konutuna giden yolda! Meğerse Anıt’tan dönen araçlar bu tarafa yönlendirilmiş! Bu da mı yeni? Yanlış yöne bakmışım! Allah’tan son anda arabayı fark ettim. Ama bir şey garip geldi… Eğer, bu yolda sadece Valilik konutuna gidiş yönünde bir akış varsa, Vali, konutundan çıkıp ters yola mı giriyor?
M.Ö. >> Bu kentte sorunları günü birlik çözümlerle sıfırlayacağını sananlar yüzünden bugün bu haldeyiz. Düşünün! Trafik akışı değişmiş. Ama trafik lambalarının süresi de zamanlaması da bu yeni uygulamaya uyumlu hale getirilmemiş. Bunu konuşuyor olmamız bile, ‘bizden bir halt olmaz’ diyenleri ne denli haklı çıkartıyor, biliyor musunuz?
U.T. >> Lambalar ya da yollar değil de, ben şu 3 boyutlu yaya geçiş yerlerindeyim! Yani bunu söyledikçe gülümsemeden edemiyorum. Yurt dışında çok örneği var. Keşke iyi analiz etselermiş. Ama resim yetenekleri iyiymiş, bunu anladık. Ama 3 boyutlu dediğimiz şey çok farklı. Ama bu değil! Yapılan hiç değil! Bence ya eldekini güncellesinler ya da hiç yapmasınlar. Çünkü ciddi bir iş yaparken, açık açık gülünç hale düşüyoruz.
-ÖZEL HAFTA!-
2002 yılından bu yana her yıl, 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Hareketlilik (Toplu Ulaşım) Haftası’na 1 aydan biraz fazla bir süre kaldı. Avrupa Hareketlilik Haftası, kentleri ve belediyeleri, sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya ve desteklemeye teşvik eden bir Avrupa Komisyonu kampanyasıdır. Kampanya dâhilinde; belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşlarına ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla seyahat etmesinin teşvik edilmesi amaçlanır.
Avrupa Hareketlilik Haftası, her yıl bir tema ekseninde kutlanır. Etkinliğin 2019 yılı teması, “Güvenli yürüyüş ve bisiklet” olarak belirlendi. Tam da bu noktada, Antakya özelindeki belediyelerin ‘güvenli yürüyüş ve bisiklet’ başlıklarında nerede olduklarını soralım mı? Araçların ‘yön’ haritasında, ama hala ‘yap-boz’ kısmında ilerlerken, yaya güvenliğini nasıl sağlayacağımızı da sorularımıza ekleyelim mi?  -Tamer Yazar-