Trafik sorunu katmerleşerek sürüyor

Antakya’da şehir içi trafikteki sıkışma, yoğunluk ve sıkıntı artarak sürüyor. Yeni yollar açılmıyor, yeni otoparklar yapılmıyor, araç sayısı olağanüstü artıyor, altyapı ve yol çalışmaları da eklendiğinde trafik keşmekeş. Antakya’da şehir içi trafik, kimi zaman iflas noktasına varan keşmekeşliklere bürünüyor. Trafikteki sıkıntı katmerleşerek sürerken, geçmişte çevre yolunun çözüm olacağı teorisi de, artık artan nüfus ve araçla […]

Antakya’da şehir içi trafikteki sıkışma, yoğunluk ve sıkıntı artarak sürüyor. Yeni yollar açılmıyor, yeni otoparklar yapılmıyor, araç sayısı olağanüstü artıyor, altyapı ve yol çalışmaları da eklendiğinde trafik keşmekeş.

Antakya’da şehir içi trafik, kimi zaman iflas noktasına varan keşmekeşliklere bürünüyor. Trafikteki sıkıntı katmerleşerek sürerken, geçmişte çevre yolunun çözüm olacağı teorisi de, artık artan nüfus ve araçla birlikte pratikte geçerliliğini yitirmeye başladı. Antakya çevre yolu da artık ihtiyaca yetmiyor. Çevre yolu, artık ihtiyacı giderme yerine, sorunun bir parçası oldu.
Her gün sabah 08.00-09.30 ile akşamları 16-18.00 saatleri arasında Antakya çevre yolunun, özellikle Ekinci kavşağı ile Honda Bulvarı bölgesinde motorlu taşıt trafiği tamamen tıkanıyor. Normalde 5-6 dakikada alınabilen çevre yolundaki mesafe, günün belli saatlerinde 20-25 dakikada güçlükle alınabiliyor. Araç sürücüleri çileden çıkıyor, yollar tıkanıyor, araç kuyrukları yüzlerce metre uzunluğa ulaşıyor.
Antakya şehir içi trafiğin tıkanmasında ve yaşanan sıkıntıda; yeni yolların açılmaması, yeni otoparklar oluşturulmaması yanı sıra, artan nüfusla birlikte olağanüstü artan araç sayısı da etkin. Bütün bunlara ilave olarak, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Antakya ve Defne Belediyelerinin yol çalışmaları, altyapı çalışmaları, içme suyu boruları döşenmesi sırasında yolların trafiğe kapatılması da nedenler arasında. Antakya’da, 3-5-10 gün değil, 100 gündür trafiğe kapalı tutulan yollar var.
HATSU, yapacağı çalışma için bölgeye malzeme yığıyor, çukurlar açılıyor, ondan sonra günler, haftalar, aylarca süren bir çalışma… Trafiği zaten kaldırmayan bu sıkışıklığa, Büyükşehir ile 2 İlçe Belediyesi Fen İşleri ve diğer ekiplerin yol ve altyapı çalışmaları da eklendiğinde, kapatılan yollar, sorunun katmerleşerek artmasına neden oluyor.
Kenti içi motorlu taşıt trafiğini rahatlatacak köklü çözümler mutlaka üretilmeli, alternatif yollar açılmalı, otoparklar oluşturulmalı, çalışma yapılan yollarda ise çalışmaların 24 saat esasına göre programlanarak, o yolların en kısa sürede trafiğe açılmasının sağlanması gerekiyor.
Büyükşehir ve 2 İlçe Belediyesinden bu konuda soruna çözüm odaklı yaklaşmaları bekleniyor, isteniyor. -Cemil Yıldız-

Exit mobile version