Hatay Milletvekilleri Topal, Tokdemir ve Kaşıkçı, Meclis’te çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi
CHP Hatay Milletvekilleri Serkan Topal ve İsmet Tokdemir ile MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, önceki günkü TBMM oturumunda söz alarak, çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi.
Milletvekili Serkan Topal, Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayıp, bereket temennisinde bulunduğu konuşmasında şunlara yer verdi: “Mazot 6,5 lira, gübre 2,5 lira. TÜİK’e göre sadece nisan ayında domatesin üretim maliyeti yüzde 17, kuru soğanın yüzde 15, patatesin yüzde 14 arttı. Çiftçilerimiz tarlasını ekmek yerine boş tutmayı tercih ediyorlar çünkü borç batağındalar. Seçim bölgem Hatay’da Amik Ovası sular altında üretim yapılamıyor. Eskiden “Ofis, çiftçinin kara gün dostudur.” denilirdi, çiftçi kara günde ancak ortada dost yok. Yani traktör var mazot yok, tarla var tohum yok, tanzim çadırı var ürün yok. Hükümete sesleniyorum: Soğana muhtaç ettiğiniz halkı ekmeğe de muhtaç etmeden gelin, bir an önce çiftçimize destek olacak çözümleri birlikte üretelim.”
Tokdemir: Çiftçinin hakkı gasp edildi …
CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir’de konuşmasında çiftçilerin gününü kutladı ve şunları dile getirdi: “Tarımsal üretimin her geçen gün zorlaştığı bir ortamda çiftçimize nefes aldıracak desteklemelerin düşük verilmesi kırsaldaki üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Destekleme prim miktarı düşürülerek çiftçinin hakkı gasp edilmiş ve çiftçi mağdur edilmiştir.
Örneğin ‘beyaz altın’ olarak bilinen pamukta dönüm başına 600-630 kilogram aralığında verim
Kaşıkçı: Çiftçinin mağduriyeti giderilmeli …
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ise Meclisteki konuşmasında tüm emekçi çiftçilerin gününü kutladı ve şunlara değindi: “Bilindiği üzere yakın bir zamanda Hatay’da yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle Tahtaköprü Barajı’nın kapakları açılmış ve Amik Ovası’nda yaklaşık 17 bin dekar tarım arazisi su altında kalmıştır. Bu afetin giderilmesi için devletimiz tüm imkânını seferber etmiş. Yaşanan bu olaydan 2 binin üzerinden çiftçimiz etkilenmiştir. Bu çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için kamu ve özel banka borçlarının ertelenmesini, Yarseli Sulama Birliğince 2019 yılında uygulanacak su kullanım hizmet bedelinin dekar başına 120 TL’den 100 TL’ye çekilmesini talep etmekteyiz.” -Mehmet ÖZGÜN-